Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
15 February 2013
Artikel delen

Aantal internetters in Nederland stijgt

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  92% van alle Nederlanders van 13 jaar of ouder heeft thuis toegang tot internet. Dat is 2% meer dan een jaar geleden. Het internetgebruik op het werk is met 40% gelijk gebleven. Internetten elders (dus niet thuis of op het werk) is licht gestegen van 34,6% in 2011 naar 36,3% in 2012. Het aantal mensen dat daadwerkelijk gebruik maakte van internet steeg met 2% naar 12,5 miljoen.

  De cijfers zijn afkomstig uit de Media Standaard Survey 2012 (MSS) die door TNS-NIPO wordt uitgevoerd. Dat gebeurt in opdracht van de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste mediabereiksonderzoeken: STIR, SKO, NLO en NOM. In 2012 werden er 6.190 huishoudens en 5.268 personen van 13 jaar of ouder in Nederland ondervraagd. 


  Groei internetpopulatie
  De stijging van de internetpopulatie komt vooral voor rekening van vrouwen, ouderen (50+) en laag opgeleiden. Voornoemde groepen zijn duidelijk met een inhaalslag bezig. De penetratie onder jongeren is nagenoeg 100% en ook onder 25-49 jarigen is het internetgebruik vrijwel volledig.

  Lichte stijging surftijd, maar sterke groei binnen bepaalde doelgroepen
  Gemiddeld brengt de internetpopulatie van 13 jaar en ouder iets meer dan 11 uur per week op het internet door. Dat niveau ligt iets hoger dan een jaar eerder. Een sterke stijging van de surftijd is te zien onder met name lager opgeleiden en 65-plussers.

  Groei gebruik van mobiele devices
  Het gebruik van mobiele devices om te internetten neemt fors toe in 2012. Van alle internetters, geeft 41,8% aan weleens een smartphone te gebruiken om op te internetten, een groei van 34% ten opzichte van 2011. Het gebruik van tablets onder de internetpopulatie, komt in 2012 uit op 20,1%, een toename van maar liefst 131%. Dit alles gaat onder meer ten koste van het gebruik van de Personal Computer en van spelcomputers. Naast mobiele devices, is ook het gebruik van een Connected-TV gestegen. MSS leert ook dat smartphones en tablets als aanvulling worden gebruikt. De stijging in het gebruik van smartphones en tablets is namelijk veel groter dan de daling van het gebruik van andere devices.

  Over MSS:
  Sinds 2011 voert TNS-NIPO de Media Standaard Survey (MSS) uit in opdracht van de organisaties die verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste mediabereiksonderzoeken: STIR, SKO, NLO en NOM.
  De doelstelling van het MSS is het verkrijgen van betrouwbare en stabiele populatiecijfers over de Nederlandse bevolking ten behoeve van werving, weging en controle van de mediabereiks-onderzoeken. Tevens levert dit onderzoek adressen van potenti

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS