Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
16 December 2013
Artikel delen

Adv: Muiswerk Educatief gooit het roer om voor het basisonderwijs

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Begin 2014 lanceert uitgeverij Muiswerk Educatief ‘Muiswerk Compleet’. Een nieuw en compleet pakket online oefenprogramma’s voor op school en thuis, voor taal en rekenen, voor groep 4-8 (aangevuld met modules voor groep 1-3) tegen een prijs die de concurrentie slapeloze nachten zal bezorgen. Hoe zijn zij bij dit aanbod gekomen? En zit er een addertje onder het gras? Een gesprek met Sander Beek, aanstichter van de nieuwe richting die de uitgeverij is ingeslagen.

  Laten we bij het begin beginnen: Wat is Muiswerk Compleet precies?

  Muiswerk Compleet is een compleet pakket voor alle leerlingen van de basisschool, van groep 4 tot en met groep 8. Het pakket bevat taal- en rekenmodules en voor de bovenbouw zijn er extra modules op het gebied van studievaardigheid, wiskunde, Engels, Frans en Spaans. Alle modules werken volgens de beproefde Muiswerkmethode: na een kennismaking met de stof eerst een toetsje die bij elke leerling uitzoekt welke onderwerpen hij of zij nog moet oefenen, dan duidelijke, gesproken uitleg en vervolgens vooral zelf aan de slag: de oefenstof toepassen, elke keer op een andere manier en continue begeleid door de directe feedback van het programma. Je werkt op pc of tablet, op school en ook thuis en… een thuislicentie is niet nodig. Voor scholen die ook al in groep 1 tot en met groep 3 tablets en computers inzetten worden een aantal taal- en rekenmodules meegeleverd speciaal voor deze groepen. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met oefenen, oefenen, oefenen.

  Voorheen bepaalden scholen zelf welke modules van Muiswerk zij wilden aanschaffen, in welke groepen en vooral welke leraren. Hoe zit dat nu? Zoals jij het omschrijft, klinkt het als een totaalpakket dat je moet afnemen.

  Je moet niets natuurlijk. Maar als je wilt, dan krijg je gewoon alle programma’s en vaak voor minder geld dan je nu betaalt. Met dit pakket trek je je collega’s over de streep.

  Muiswerk Compleet betekent voor nieuwe scholen ook: ter kennismaking een jaar lang gratis werken met het volledige pakket. Pas daarna besluit je of je een overeenkomst wilt afsluiten. Het eerste jaar daarna geven wij dan nog eens 50%. En de overeenkomst is gewoon jaarlijks opzegbaar. Geen langdurige verplichtingen dus.

  Nu concreet. Wat kost Muiswerk Compleet?

  Voor een school van 200 leerlingen bijvoorbeeld: ter kennismaking, het eerste jaar € 0,-, het tweede jaar € 247,50 en daarna € 495,- incl. btw. En gewoon per jaar opzegbaar.

  Wat als ik al Muiswerk modules gebruik?

  Kennismaken is dan niet nodig. Je kunt als je wilt direct overschakelen op Muiswerk Compleet; je krijgt dan direct veel meer modules. De kosten blijven ongewijzigd tot je contractdatum. Daarna krijg je eerst ook 50% korting en pas het jaar daarna betaal je de gewone prijs.

  Het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn. Als ik schooldirecteur was, dan zouden mijn wenkbrauwen omhoog gaan. Wat zit hier achter? Waarom doen jullie dit?

  Daar wil ik eerlijk over zijn. Wij willen graag dat basisscholen onze oefenmodules gaan gebruiken op een serieuze manier. We weten dat het leereffect spectaculair is in het vo en we vermoeden dat dat ook zo zal zijn in het po. De achterstanden inlopen voordat je het vo bereikt, dat kan echt. We weten dat basisscholen meestal zelf al wat spelend leren software gebruiken, dat ouders geld aan eigen software uitgeven en dat er dus nu geen geld is voor nieuwe software, hoe veelbelovend ook. We zullen dus een aanbod moeten doen… dat nu even geen geld kost. Daarom dus.

  Daar komt nog bij: het momentum voor digitale educatieve leermiddelen is nu. Daar zijn 1001 aanleidingen voor: krimp, bezuinigingen, individualisering, passend onderwijs, de digitale maatschappij. Gepersonaliseerd leren wordt zelfs actief door de Rijksoverheid gepredikt.

  Als alles zo vrijblijvend is, hoe zorgen jullie er dan voor dat de scholen uiteindelijk ook de normale prijs willen en kunnen betalen?

  De inhoud en de werking van de programma’s zullen zichzelf bewijzen. Daar zijn wij van overtuigd. Scholen die even de tijd nemen, samen met ons, om uit te dokteren hoe de modules werken en nadenken over de juiste manier om de programma’s in te zetten, zullen het effect met eigen ogen zien.

  De valkuil is dat de leraar zich moet verdiepen in wéér iets nieuws. Daar zit niemand op te wachten. U wilt niet weten hoeveel programma’s er op elke basisschool al geïnstalleerd zijn, hoe groot de keuze is en wat er al in de kast ligt. Muiswerk Online is gelukkig een web-based applicatie; er hoeft niets geïnstalleerd te worden. Dat scheelt een hoge drempel. Daarnaast zullen wij elke leraar vanaf het begin actief ondersteunen, bijvoorbeeld door het inlezen van de leerlinggegevens voor onze rekening te nemen, door instructiefilmpjes mee te sturen die leraren zo aan hun klas kunnen laten zien, door een cursusboekje mee te leveren waarin de werking stap-voor-stap wordt uitgelegd en zo zijn er meer plannen. Je hoeft echt geen ict’er te zijn of in de buurt te hebben om de programma’s goed te gebruiken.

  Als elke school al een digitale kast vol leermateriaal bezit en de keuze zo groot is, waarom zouden scholen dan ook nog eens met de Muiswerkprogramma’s gaan werken? Geeft dat niet alleen maar meer werk?

  Wat ons betreft komt het er niet bij, maar komt het uiteindelijk in de plaats van ander materiaal. Alleen dan bespaar je werk en tijd. Muiswerkprogramma’s bevatten een enorme hoeveelheid oefenmateriaal, onvergelijkbaar met andere computerprogramma of werkboekjes. Daarbij zit de uitleg er al in en werkt elke leerling automatisch aan de onderwerpen die hij onvoldoende beheerst. Als de leerling een fout maakt, krijgt hij direct een tip of uitleg. Elke fout is een leermoment. Leerkrachten staan aan het roer maar ouders kunnen heel goed meeroeien.

  Wij zien de computer in het onderwijs niet als “een leuke afwisseling” in het leerproces. In tegenstelling tot programma’s van veel andere aanbieders, zijn Muiswerkprogramma’s geen spelletjes of tijdverdrijf om de leraar even zijn handen vrij te geven. Uiteraard maken we het leren met Muiswerk voor leerlingen zo uitdagend mogelijk en docenten zullen zeker een tijdsbesparing ervaren, maar de leeropbrengst staat centraal. Leren is een serieuze zaak.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS