Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
7 June 2017
Artikel delen

Allemaal digitaal vaardig

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Kinderen vinden digitale apparaten en toepassingen leuk en ze zijn er handig mee. Ze klikken, swipen, appen, filmen en gamen erop los. 
  Volwassenen denken daardoor vaak dat kinderen uit zichzelf wel weten hoe met de digitale wereld om te gaan; en dat ze daarbij geen begeleiding nodig hebben. 
  Dat is een misvatting. Digitaal vaardig zijn, de kansen van onze gedigitaliseerde wereld goed en veilig kunnen benutten, is iets dat kinderen echt moeten leren. 
  Eigenlijk is dat een taak van het onderwijs. Maar er ligt al zoveel op het bordje van scholen en leerkrachten
  Dit meldt Digihelden.

   

  Daarom is sinds 1 januari 2017 Digihelden actief in Brabant en wijde omgeving. De vak­leerkrachten digitale vaardigheden van Digihelden komen scholen helpen om van ieder kind een digiheld te maken. 
  Zij komen langs met een bus vol materialen en apparaten en verzorgen een lesprogramma naar keuze: mediawijsheid, computational thinking, programmeren, maker education, ICT-(basis)vaardigheden of informatievaardigheden. 
  De bus zit vol met laptops, iPads, diverse soorten robots, 3d-printers, vinylplotters en een lasersnijder. 
  Mede-initiatiefnemer Robert-Jan Pastoor is een van die vakleerkrachten: ‘Ik merk dat de scholen waar ik kom het erg prettig vinden dat ik niet alleen een bus vol spullen meebreng, maar ook zelf de lessen kan verzorgen. 
  Leerkrachten hoeven zelf niets voor te bereiden.’

   

  Het aanbod is divers: van een eenmalige les of een dagdeel ziektevervanging tot een hele lessencyclus. 
  Pastoor heeft een duidelijke voorkeur voor wat langere trajecten: ‘Als ik geregeld terugkom bij dezelfde groep, kunnen we meer diepgang bereiken. 
  Bijvoor­beeld elke week een uur of om de twee weken een les van twee uur, daarin kunnen we echt veel bereiken. 
  Kinderen gaan vaak tussen twee van mijn lessen Scratch door ook zelf thuis zelfstandig aan de slag met eigen programmeerprojecten. 
  Geweldig, toch? Maar als scholen liever een kortdurend project willen of een losse kennismakingsles, dan maken we daar ook iets leuks en interessants van.’ En de groepsleerkracht? 
  Die leert met de kinderen mee en wordt zo zelf ook een digiheld. En wellicht kan die leerkracht de volgende cursus zelf geven.

   

  Digihelden is een initiatief van Joep van den Hout, meerscholendirecteur bij stichting voor katholiek onderwijs De Oude Vrijheid.

   

  Meer info klik hier.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS