Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
10 November 2009
Artikel delen

Amsterdam: muziekonderwijs via de computer

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Vorige week presenteerden leerlingen van basisschool de Vlinderboom uit Amsterdam de resultaten van 2 maanden muziekonderwijs op de computer. De Vlinderboom is een van de vier pilotscholen die heeft gewerkt met het innovatieve programma Gigajam. Dit is een online muziekschool waar leerlingen een instrument leren spelen. Nadat de Amsterdamse scholen de beschikking kregen over een breedbandnetwerk, hadden ze de mogelijkheid met dit soort nieuwe initiatieven hun onderwijs te verrijken.

  Kinderen krijgen minder muziekonderwijs
  1 op de 5 kinderen in Amsterdam ontbreekt het thuis aan financiële middelen om mee te doen aan muzikale activiteiten. Ook op school krijgen nog maar weinig kinderen muziekles. Scholen in Amsterdam kunnen hun leerlingen niet het muziekonderwijs bieden dat ze zouden willen. En dat terwijl muziekonderwijs bijdraagt aan de kwaliteit van het onderwijs, aan de culturele kennis en aan de talentontwikkeling van kinderen. Nu het Amsterdamse onderwijs beschikt over een breedbandnetwerk is er een nieuwe oplossing voor de scholen: de online muziekschool Gigajam.

  Gigajam

  Gigajam (www.gigajam.com) is een online muziekschool. Leerlingen leren er gitaar, basgitaar, drums en/of keyboard te spelen. Doordat er online lessen in beeld, spraak en geschrift beschikbaar zijn, is het heel geschikt voor meerdere leerstijlen en kunnen ook leerlingen met een minder talige achtergrond het programma prima volgen. De software analyseert de prestaties van de kinderen. Het programma kan 24/7, op school en thuis gebruikt worden.

  In Londen groot succes

  In Londen en in meerdere districten van Engeland is het programma collectief ter beschikking gesteld aan alle scholieren van basis en voortgezet onderwijs. Daardoor is het aantal kinderen dat toegang heeft tot muziekonderwijs daar van een op tien, naar tien op de tien gestegen. In Amsterdam is dit jaar door BOA-Amsterdam en de Muziekschool Amsterdam een pilot Gigajam gestart met een aantal scholen. Door de bijdrage van KPN kunnen alle Amsterdamse scholen meedoen aan het Gigajam-project. Scholen maken hierbij op een unieke, innovatieve en relevante manier gebruik van hun nieuwe breedbandnetwerk.

  BOA-Amsterdam en KPN
  De coöperatieve vereniging BOA-Amsterdam wil naast de realisatie van het breedbandnetwerk het Amsterdamse onderwijs enthousiasmeren en inspireren om het nieuwe glasvezelnetwerk optimaal te gebruiken. Gigajam is een van de BOA projecten voor de Amsterdamse scholen. KPN is leverancier van het onderwijsnetwerk. Zij wil door te participeren in het Gigajam-project benadrukken dat de aanleg van een breedbandnetwerk scholen heel veel vernieuwende en relevante mogelijkheden biedt.
  Kijk op www.boa-amsterdam.nl voor het Gigajamproject en andere projecten.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS