Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
14 July 2016
Artikel delen

App kan gegevens over motoriek leerlingen snel registeren

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  5000 leerlingen van 32 basisscholen in Amsterdam hebben een onderzoek gehad naar hun motoriek. Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gebruikten hiervoor een op maat gemaakte iPad-app die snel en veilig de onderzoeksgegevens registreert. Dit meldt iCulture.

  Amsterdamse kinderen bewegen steeds minder. 23 tot 40 procent is te zwaar en van 15 procent van de kinderen is de motoriek minder goed ontwikkeld. De onderzoekers wilden de motoriek en BMI van kinderen in kaart brengen, waarbij de vraag centraal staat: bewegen kinderen met een slechte motoriek minder waardoor ze dikker worden of bewegen ze minder en krijgen ze een slechtere motoriek doordat ze dik zijn. 

  Motorische testen werden door gymleraren tot nu toe altijd op papier ingevuld en daarna handmatig overgezet naar de computer. Dit zorgde voor veel fouten. De onderzoekers ontwikkelden daarom een app voor de iPad, zodat de testresultaten meteen ingevoerd kunnen worden op de iPad. Uit hun onderzoek blijkt dat er weinig verschil is in motoriek tussen kinderen van 6 en 7 jaar met een normaal gewicht, overgewicht en obesitas. Bij de groep van 8- tot 9-jarigen is wel een zwakkere motoriek zichtbaar en bij 10-11-jarigen wordt het verschil nog groter. De onderzoekers pleiten er daarom voor om in de leeftijdsgroep van 7 tot 11 jaar vroegtijdig problemen met motoriek en gewicht te signaleren.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS