Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
10 October 2011
Artikel delen

APS: Pas volgende generatie schoolleiders zal echt vernieuwen

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  De volgende generatie schoolleiders zal de noodzakelijke vernieuwing van het onderwijs pas echt tot stand brengen. Dat is de verwachting van internationaal onderwijsgoeroe Joe Folkman, op basis van een onderzoek dat hij samen met Margareth de Wit van CBE heeft uitgevoerd. Het onderzoek onder 5000 leiders over de hele wereld brengt de verschillen tussen generaties aan de oppervlakte. De resultaten worden morgen gepresenteerd op het internationale onderwijscongres Making Shift Happen in Amsterdam.

  Uit de onderzoeksgegevens blijkt dat generatie Y -geboren in de jaren 80 van de vorige eeuw- staat te trappelen om het onderwijs naar de moderne tijd te brengen. Leidinggevenden van deze leeftijdsgroep zijn gericht op teamwork en resultaat. Juist die kenmerken zijn nodig om de innovatie tot stand te brengen die nodig is nu de positie van het Nederlandse onderwijs in internationaal opzicht onder druk staat.

  Op dit moment zijn vooral eerdere generaties aan de macht in het onderwijs. Inspireren, motiveren en innoveren zijn -uitzonderingen daargelaten- niet de sterkste kanten van de Baby Boomers uit de jaren ’60. De daaropvolgende Generatie X (vanaf 1970) is weer vrij behoudend, zo blijkt uit het onderzoek. Het komende decennium gaat een grote groep docenten en schoolleiders met pensioen. Daardoor ontstaan enorme tekorten, maar het betekent ook dat jongere leidinggevenden kunnen doorstromen en in een hoger tempo kunnen innoveren.

  www.cbeacademica.nl/congres

  Bron: ANP

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS