Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
4 June 2015
Artikel delen

BETT trendsetter voor ICT en onderwijs

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Jaarlijks vindt in de Londense ExCel-hal de grootste en meest toonaangevende onderwijsbeurs van Europa plaats. De BETT-show [British Educational Technology Trade Show] geeft een overzicht van bedrijven en instellingen met producten en visies op het gebied van technologie en onderwijs.

    Als je het op de Bett ziet kun je er welhaast vanuit gaan dat het snel overal in de wereld terecht komt. Op de Bett zijn maar liefst 700 bedrijven vertegenwoordigd. Een bont internationaal gezelschap uit landen als Korea, Rusland en de Arabische staten is te herkennen als gast of standhouder. Ook Nederlandse bedrijven zoals Symbaloo, Prowise, Infotheek en Thiememeulenhof zijn er met een stand vertegenwoordigd.
    Wellicht om het wereldomvattende karakter weer te geven hield Bob Geldof de openings keynote, van deze 30e Bett-show.

    Volgens Geldof is onderwijs de sleutel naar ontwikkeling van de samenleving.  Hoewel hij technologie omarmt gaf hij wel aan dat “Technology invented at 9 am is outdated at 5 pm. Alle reden om bij te blijven en de trend te zoeken op deze 30e editie van de Bett-show.
    Standhouders doen zoals gebruikelijk hun uiterste best om de diverse waren aan te prijzen. Naast groten als Microsoft, Google, Ricoh, Dell of Prowise kun je er ook heel veel kleine bedrijfjes te vinden.

    Scholen aan zet
    Wie de standhouders vraagt komt er snel achter dat volgens hen ict de komende jaren gedomineerd zal worden door begrippen als samenwerken, communicatie en creativiteit. Opvallend vaak gaven de stand medewerkers van grote bedrijven aan dat de hardware en techniek die tegenwoordig verkocht wordt goed werkt. Wat hen betreft zijn de scholen aan zet. Een opvallende uitspraak gezien het Besa rapport met betrekking tot Engelse scholen. Volgens de Besa [ Britisch Educational Suppliers Association] zijn er nu 2,7 miljoen computers in de Britse scholen, met als grootste probleem de  WIFI mogelijkheden. Bij ruim de helft van alle Britse scholen is draadloos onvoldoende en problematisch.

    Inhoud
    Lag in het verleden de focus op infrastructuur, op dit moment zijn de blikken veel meer gericht op richting inhoud. Onderwijscollega’s en bedrijven uit diverse landen presenteerden wat zij op dat gebied hadden bedacht. Een ontwikkelgroep uit Noorwegen, Aschehoug Onderwijs [aschehoug.no/] had zelfs een grote groep docenten en leerlingen meegenomen. De leerlingen hielden lezingen en prezen de digitale content op professionele wijze aan. Uitgeefster Karianne Nessen van de Norwegian Classroom vertelde dat samenwerken in hun methodes voorop staat. De digitale boeken zijn ook nog eens uit te printen en het is mogelijk er aantekeningen in aan te brengen.

    Cloud
    Samenwerken doe je in de cloud, bedrijven die ‘iets’ in de cloud aanboden waren er volop. Steeds meer voorziet men dat leerlingen in verbinding komen te staan met hun klasgenoten en docenten. Als het aan Google ligt is dat bijna gratis mogelijk. Meerdere aanbieders die met Google werken garandeerden mij  dat de enterpriseversie een veilige en niet door marketeers gemonitorde omgeving is.
    Het bedrijf Realsmartcloud [realsmart.co.uk] levert een online community waarbij de school gebruik maakt van Google apps voor education. Daarin zitten onder andere Gmail, Drive, Docs, Sheet Slides, Forms. Het bedrijf implementeert dit voor een relatief laag bedrag in scholen. Ook een bedrijf als liberCloud levert communicatie- en managementapplicaties in de cloud. [libercloud.com]. Hier weer een management tool met een leslokaal onafhankelijke plek voor leerlingen. Voor elke software lijkt er ook hardware in de aanbieding te zijn. Een heel aardig voorbeeld vormt de CloudPC365 [cloudpc365.com]. Volgens aanbieder KAD House is het 12,5×12,5 grote kastje ook in Nederland verkrijgbaar. Een Cloud PC is simpel gezegd een apparaat dat materiaal opslaat en verwerkt in de cloud.
    Al met al leek het alsof Google in deze Bett-show flink aan de bel trok. Ca. 30 bedrijven deden mee het Google for Education programma. In een van de presentatie theaters werd daarvoor de hele dag presentaties gegeven van Google en Google gerelateerde producten. Uiteraard waren er meer grote spelers met hun cloud producten aanwezig. Microsoft ontbrak in elk geval niet. De enige dagen eerder aangekondigde gratis versie van Windows 10 leverde een aantal enthousiaste presentaties op. Het lukt Microsoft echter niet de massaliteit met betrekking tot haar producten zo uit te venten als Google dat deed. Toch mogen een paar nieuwe en meerdere keren gepresenteerde producten wel genoemd worden. Sway is een nieuw online  presentatie applicatie net als Office mix. Beiden zijn handig inzetbaar in het onderwijs als het gaat om presenteren. Een heel bijzonder product is de gratis OneNote classroom tool. Hiermee kunnen docenten informatie bewerken, bijvoorbeeld op een digibord en dit opslaan en delen met leerlingen. Leerlingen die  lid zijn van een OneNote Class Notebook kunnen later de bijeengebrachte en in de klas gebruikte informatie terug zien zonder deze voor anderen te veranderen. Je neemt als het ware het digibord mee naar huis. Het is voor de docent eenvoudig om tekst, plaatjes en video’s in een OneNote omgeving op te nemen. [onenoteforteachers.com/]

    Digiborden en service
    Digiborden kom je volop tegen, alleen is de beamer verdwenen en zie je daarvoor soms zeer grote flatscreens. Naast dit soort hardware verkopen bodenleveranciers als het Nederlandse ProWise [prowise.com] en het Engelse Learnpad [learnpad.com/] ook aanvullende diensten. Bij beiden heeft men tablets, interactieve borden, software en services.
    Met alleen een interactief bord ben je er niet, er is via het draadloze netwerk de mogelijkheid om het bord met leerlingen te delen. Samen een quiz, toets of mindmap maken past bij de nieuwe borden.
    Trots toonde een accountmanager van ProWise hun 10 inch, Windows 8,  2-in-1 tablet. Er waren meer tablets te koop, maar bij Learnpad, Promothean en Prowise probeert men zeer direct aan te sluiten bij het onderwijs. Het gaat bij deze leveranciers veelal niet alleen om de hardware maar ook om hun dienstverlening.

    Zoals ik eerder stelde is op veel scholen van het Verenigd Koninkrijk Wifi een probleem. Bedrijven als Airohives [aerohive.com/], Ruckus [ruckuswireless.com/] en Xirrus [xirrus.com/] weten dit al lang en waren daarom dan ook goed vertegenwoordigd. Samenwerken in de cloud is uiteraard alleen een succes als er verbinding is.

    Content
    Uit een gesprek met Mike Lamboo van Symbaloo [symbaloo.com] bleek al snel dat ook zij een bijzondere trend hadden ontdekt. Volgens hem zijn veel docenten op zoek naar handig werkende onderwijs content. Het valt volgens hem op dat veel aanbieders naar manieren zoeken om de overvloed aan onderwijs content richting klas te krijgen.  Symbaloo meent dat goede onderwijs content het best gedeeld kan worden. Bij Symbaloo heeft men de Webmix gallery gemaakt waar docenten hun webmixen [symbaloo pagina’s met links] kunnen delen en op zoek kunnen gaan naar andere webmixen die al gemaakt zijn [symbalooedu.com].

    Veel bedrijven doen iets met learning analytics, het is voor docenten nog vrij nieuw dat er uit online toetsing veel meer te halen valt dan uit geschreven testen. Denk maar eens aan het meten van hoe lang een leerling over een bepaalde vraag doet, daarmee is te bepalen waar die leerling moeite mee had. Een wereld van ongekende mogelijkheden die nog enorm kan groeien.

    Computing
    Wie twee dagen over de Bett loopt zal het niet lukken om alle leveranciers uitgebreid te bekijken, laat staan er een praatje mee aan te knopen. Om dit te ondervangen ga ik met een gerichte opdracht op zoek. Dit jaar heb ik me gericht op Computing [computergebruik]. Docenten worden in de Angelsaksische landen via een
    [mede door het bedrijfsleven gesponsord] programma op weg mee geholpen. Het programma “QuickStart Computing” is een nationaal programma welke ict docenten helpt bij het opstellen en uitvoeren van een werkbaar curriculum [quickstartcomputing.org]. Op de website van QuickStart Computing is het door hen uitgegeven handboek gratis te downloaden. Uit het enorme aanbod dat her en der op de beurs te vinden was viel zowel de visie als de middelen die zijn ontwikkeld op.
    Volgens Chris Stewart van Grok Learning is programmeren de allerbelangrijkste 21e century skill. Hij onderbouwt zijn bewering met een aantal argumenten. Volgens Chris leven wij tegenwoordig in een technologische wereld. Wil je daar deel van uitmaken dan moet je het minstens begrijpen. Scholen kunnen bij Grok webbased cursussen afnemen [groklearning.com]. De school kan een hele cursus aanschaffen voor 12 pond per leerling. Even bevlogen en met nagenoeg dezelfde argumenten was de wiskunde docente Martine Paquet uit New Brunswick.  Zij stelt ‘programmeren’ is het ontwikkelen van logica. Als vrijwilligster promote zij Vizwik [vizwik.com], een gratis programma waarmee je online apps kunt maken.
    Ook materialen als educatieve LEGO, de Sphero [een programmeerbare bal] en de via Raspberry aangestuurde robotarmen van Fuze [fuze.co.uk]  bieden de mogelijkheid om op een praktische manier te programmeren. Zichtbaar maken van je handelingen is immers de beste leermeester.

    Achter in de grote ExCel hal staan voor mij de meest boeiende bedrijven. Daar proberen kleine ondernemers en veel vrijwilligers hun idee door te geven. Hier spreek ik ook David Batty, docent programmeren bij Code College. Code College [codecollege.co.uk] verzorgt op Engelse scholen programmeercursussen voor docenten. “A hell of a job”, volgens Batty. Docenten denken dat ze het in een nascholingsmiddag kunnen leren. Hetgeen volgens hem niet zo is. “Nee als ze leerlingen serieus willen helpen dan moeten ze zelfs blijven oefenen, voor je het weet is alles verouderd en ben je niet meer in staat leerlingen verder te helpen. Als ik met Dave Batty praat moet ik nog eens denken aan de uitspraak van Bob Geldof, hij gaf al aan dat de nieuwe technologie voor je het weet verouderd. Bij de Bett-show met al zijn nieuwe mogelijkheden ben je je daar in ieder geval van bewust.

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Gerelateerd

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS