Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
24 August 2016
Artikel delen

BLOG: PokemonGo, in beweging komen of de hype uitzitten?

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Vlak voor de zomervakantie ontving ik een persbericht van Young Capital met daarin de oproep om PokemonGo trainers. “YoungCapital, marktleider in recruitment van jong talent, presenteert de leukste vakantiebaan van deze zomer: Pokémontrainer. De uitzender zoekt per direct flexibel inzetbare trainers die de Pokéstops in de studentensteden van Nederland in kaart kunnen brengen, in het spel Pokémon Go. De Pokémontrainer wordt uitbetaald in Pokécoins”

  PokemonGo was op dat moment in Nederland net beschikbaar en ik dacht dat de hype wel zou overwaaien. Niets is echter minder waar. Wanneer je de hype van PokemonGo trouwens gemist hebt, dan had je pas echt vakantie! Je bent waarschijnlijk volledig offline geweest, je keek geen TV en las geen kranten.

  Inmiddels zijn de scholen weer begonnen en ga ik ervan uit dat ook leerlingen (en leraren) met de telefoon in hun hand het schoolplein afspeuren naar “wilde Pokemon”. Is er een Pokestop op het schoolplein? Of misschien wel een Pokegym?

  Je ziet, ik spreek inmiddels aardig Pokemons. Wanneer je ergens iets over wilt vinden, moet je het eerst ondervinden is mijn motto. Dat was dus een prima excuus om de app ook op mijn telefoon te zetten en aan de slag te gaan met PokemonGo.

  Beginnen met Pokemon

  De eerste dagen was het een fiasco, want ik snapte niet eens hoe zo’n Pokemon nu in de bal terechtkwam. Oefenen met schuiven en gooien duurde dus even en daardoor was ik telkens heel snel door mijn Pokeballs heen. Gelukkig zijn er bij mij in de buurt 2 plaatsen waar ik Pokeballs kan scoren (op een Pokestop) en dus loop ik dagelijks even een rondje van stop naar stop. (Soms meerdere rondjes, behalve ’s avonds laat). Dat is na een zomervakantie – waarin er nogal wat eten en drinken genuttigd is – best handig. Vrijwillig in beweging komen met een doel.

  Mijn buurman (inmiddels in Level 27) legde me uit hoe ik aan de slag moest en gaf een aantal tips en trucs. Vanzelfsprekend zijn kinderen/jongeren veel beter in het uitzoeken en uitvinden van de regels en hebben geen uitleggende buurman nodig. Om een ei (waar weer een Pokemon uitkomt) uit te broeden moet je tussen de 2 en 10 kilometer wandelen. Vrijwillig loop ik dus forse rondjes door gebieden waar ik voorheen niet kwam. Tijdens mijn PokemonGo wandelingen kom ik ineens buren uit de straat tegen, waar ik voorheen nooit mee sprak. Nu wisselen we uit waar de beste Pokemon te vangen zijn en welke Pokemon we al hebben.

  Ik zie dat de honden in de buurt vaker uitgelaten worden en dat met name de buurmannen ook best een boodschap willen doen, de Pokestop is namelijk vlak voor het winkelcentrum. Blijkbaar kun je ook vechten in een PokeGym om een Pokemon te laten groeien, maar dat laat ik graag aan anderen over. Ik vind alleen het vangen en verzamelen leuk. Gelukkig is het ook mogelijk om dat vechten over te slaan.

  Pokemon GO onderzoek

  Ik heb even een paar mensen via een Google formulier om hun ervaringen en mening gevraagd. Het is natuurlijk geen echt onderzoek en er mogen al helemaal geen conclusies aan verbonden worden, maar het is wel aardig om even te kijken hoe andere onderwijsmensen denken over PokemonGo. Ik was vooral nieuwsgierig naar hoe leraren denken over het gebruik van PokemonGo in hun onderwijs. Daarop was jammer genoeg maar 1 positief antwoord:

  De vraag: Als je  PokemonGo integreert in een/meerdere lessen, waar denk je dan aan?

  Antwoord: “Het principe achter PokemonGo, AR (augmented Reality) is goed in te zetten op vele plaatsen tijdens verschillende lessen. Zo kan er een extra dimensie worden toegevoegd op locaties zoals musea, tijdens steden trips, in de natuur.”

  Op de vraag of leraren ook afspraken zouden moeten maken met hun leerlingen over het gebruik van een telefoon op school, was geen eenduidig antwoord. Het was meer de vraag of PokemonGo niet een hype is die snel minder wordt.

  Inmiddels springt de commercie er bovenop en worden we doodgegooid met gadgets. Ik ben wel benieuwd wat de Pokemon Trainers van YoungCapital ervaren hebben en hoeveel Pokécoins ze verdiend hebben. Want zij waren er heel snel bij en zeg nou zelf….het was wel een erg leuke vakantiebaan!

  Wat betekent deze hype voor onderwijs?

  Niet veel, maar wat zijn leerlingen gemotiveerd en fanatiek om PokemonGo te spelen. Stel je voor dat je dat met jouw onderwijs voor elkaar zou kunnen krijgen.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS