Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
4 June 2015
Artikel delen

Blogger aan het woord

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    De lerende docent is een blog van Ilse Meelberghs, docent aan de Zuyd Hogeschool, faculteit Commercieel en Financieel Management. De blog is ontstaan vanuit Ilses behoefte te delen wat ze leerde. Omdat docent zijn om nieuw vakmanschap vroeg. Niet iets wat je even doet na 15 jaar als bedrijfseconoom gewerkt te hebben.
     
    Het schrijven begon op 1 januari 2012. Inmiddels kan je er 500 posts lezen. Die berichten gaan vooral over onderwijsinnovatie. Maar ook is er lesmateriaal rond bedrijfseconomie, ondernemingsplannen, samenwerken, maatschappelijk verantwoord ondernemen én enkele blogs over haar bijen. Want naast part-time docent, is Ilse gepassioneerd imker.

    Ongenuanceerd klagen is geen optie
    De blog is dus het verslag van een zoektocht. We zijn benieuwd. Een zoektocht waarnaar precies? Hoe pakt Ilse die zoektocht aan en waarom in de vorm van een blog? Ilse: “De zoektocht begint vaak met een gevoel van „dat moet toch anders kunnen”. Anders kunnen in een les, binnen de faculteit, in het onderwijs of zelfs in de maatschappij. Een deel van de schrijfsels is dan ook een poging om vast te pakken wat het is dat me dwars zit. Dat kan natuurlijk ook in een dagboek, maar het fijne aan openbaar bloggen is dat je als vanzelf precies formuleert en dat ongenuanceerd klagen en zeuren geen optie is. Verder doe je meer moeite om je in te leven in de personen/situaties waarover je schrijft. Dat alleen al opent vaak nieuwe perspectieven.”

    Ideeën buiten de deur
    Bij vrijwel elk onderwerp zien we ook verwijzingen naar boeken, bijeenkomsten, artikelen en filmpjes. Ilse: “In mijn zoektocht maak ik veel gebruik van Twitter. Hier vind ik oplossingsrichtingen en inspiratie. In een blog leg ik dan het geleerde vast. Er gebeurt namelijk zoveel iedere week dat kennis snel vervliegt. Het worstelen om de essentie in zo’n blog te krijgen maakt dat het beter beklijft. Nemen we als voorbeeld mijn online leertraject: Essenties in de praktijk. Dat traject heb ik ontdekt via Twitter. Vervolgens was mijn blog tegelijkertijd portfolio, basis voor verdiepende vragen en het aanreiken van nieuwe perspectieven. Dat maakte het leren heel persoonlijk, gericht op mijn eigen praktijk. Tjonge, wat heb ik daar al bloggend gezwoegd en geleerd.“

    Helpt bij durven doen
    Maar bloggen is één, toepassen van het geleerde is nog iets anders. Hoe helpt het bloggen daarbij? Ilse: “Vernieuwende lessen, iets doen wat ik nog niet eerder deed, uit mijn comfort zone stappen, bereid ik vaak voor in een blogbericht. Dat helpt om de structuur goed te krijgen en de les voor me te zien. Dat helpt dan weer om het überhaupt te durven. Ook nadat ik iets heb uitgeprobeerd, verwoord ik het vaak weer in een blog. Reacties helpen mij dan weer om te reflecteren.

    Mooie gesprekken
    De openbaarheid van bloggen werd genoemd. Voel je je erg bekeken? Ilse: “De eerste keer op publiceren drukken was eng. Inmiddels heb ik al vaker feedback gekregen dat mensen leren van wat ik deel. Samen met wat het mij oplevert maakt het dat ik het ervoor over heb. 
    Er is namelijk een bijzonder voordeel van openbaar bloggen: de posts zijn vaak aanleiding tot prachtige online & offline gesprekken over mijn grote passie: leren richting een duurzame samenleving.”

    Het stokje doorgeven.
    Ilse geeft het graag door aan Annemarie van Es. Omdat zij haar talenten en eerdere beroepservaring gebruikt om het lesmateriaal en de producten van de plusklas ‘De Woord- en Beeldclub’ te delen met docenten, leerlingen en ouders.

    Links:
    woordenbeeldclub.wordpress.com
    delerendedocent.com/category/gelezengeweest/essenties-in-de-praktijk/

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Gerelateerd

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS