Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
29 April 2015
Artikel delen

Boete school voor storen gsm tijdens examens

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Agentschap Telecom gaat middelbare scholen komende eindexamenperiode streng controleren op het gebruik van gsm-jammers. Zij riskeren 1800 euro boete als zij deze maand met illegale middelen spieken proberen te bestrijden.

  Het is de eerste keer dat Agentschap Telecom tijdens de examens zijn inspecteurs op pad stuurt. Scholen die een gsm-jammer gebruiken riskeren een boete van minimaal 1800 euro en lopen bovendien kans om zich voor de rechter te moeten verantwoorden. 

  Zo'n blokker is namelijk even illegaal als het spieken zelf, zegt directeur Peter Spijkerman van Agentschap Telecom. ,,Gsm-jammers zijn streng verboden omdat die het telecomverkeer in en buiten de school onmogelijk maken. Noodnummer 112 en andere hulpdiensten kunnen bij calamiteiten niet worden gebeld." 

  Alternatieven

  De signaalblokkers verstoren verder mobiele data of navigatie met economische schade tot gevolg. Om scholen te informeren hebben alle middelbare scholen en MBO's afgelopen week een informatiebrochure gekregen. Naast een waarschuwing geeft de toezichthouder alternatieven om digitaal spieken te bestrijden. 

  Scholen krijgen het advies leerlingen smartphones en smartwatches te laten inleveren bij het begin van een examen. Spijkerman: ,,Met een gsm-detector kan  eenvoudig worden vastgesteld of er toch nog mobieltjes in het lokaal aanwezig zijn." Schooldirecteuren doen er verder verstandig aan het wifi-netwerk van de school uit te zetten en leerlingen voor de start van de examens een groepsbericht met de regels te sturen. ,,Veel leerlingen zijn afhankelijk van gratis WiFi. Door dit tijdelijk uit te schakelen wordt het gebruik van smartphones ontmoedigd."  

  Aanleiding voor de controles is dat Agentschap Telecom steeds vaker op berichten  stuit dat schooldirecteuren in gsm-jammers een nuttig middel zien om spieken tegen te gaan.

  Zinloos
  Veel scholen worstelen de laatste jaren met de opkomst van smartphones. Werden die in het begin nog regelmatig verboden, nu zien de meeste schooldirecteuren in dat het zinloos is de voortschrijdende techniek tegen te gaan. Uit een recent onderzoek van de NOS onder 137 middelbare scholen blijkt dat bij bijna negen op de tien het gebruik van smartphones is toegestaan en die zelfs worden gebruikt bij de lesstof.  

  Niet alleen middelbare scholen, ook universiteiten doen hun best om digitaal spieken te voorkomen. Zo zetten de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Maastricht gsm-detectors in als studenten naar de wc-gaan. Zodra een smartphone wordt aangezet krijgt een surveillant een signaal.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS