Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
17 July 2015
Artikel delen

Bomberbot leert kinderen in Suriname programmeren

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Bomberbot stelt haar lespakket gratis beschikbaar aan stichting CodeforSu. Deze stichting zet zich met ondersteuning van het Ministerie van Onderwijs in voor de digitale ontwikkeling van kinderen in Suriname. In januari 2016 moet de pilot met 4.000 leerlingen starten. 

  De vraag naar mensen die kunnen programmeren neemt nog altijd toe, maar het aantal jongeren dat ervoor kiest om hiervoor te leren stijgt niet mee en vooral niet in Suriname. Dit begint al op de basisschool waar scholieren amper met computers in aanraking komen. Per school zijn er doorgaans 4-5 computers beschikbaar en de meeste kinderen hebben geen computer thuis. Ook op middelbare scholen werken leerlingen weinig tot niet met computers. Het is dan ook niet gek dat er zelden voor een IT-opleiding gekozen wordt.

  Te weinig computers

  Dat dit moet veranderen, is duidelijk voor de Stichting CodeforSu. De 22-jarige autodidact en oprichter van de stichting, Fabian Jacott, maakt zich zorgen om zijn land: ’Suriname loopt qua tech minstens 30 jaar achter op de wereld. Als we nu geen stap maken lopen we straks 60 tot 70 jaar achter. Er moet nu wat gebeuren.’ Jacott heeft met zijn stichting inmiddels 5.000 kinderen leren programmeren, met geleende en gehuurde computers. Tijdens Hour of Code in december wil hij nog eens 20.000 kinderen in 5 Bomberbot-lessen de basis van het programmeren bijbrengen en 200 docenten opleiden. In januari 2016 zal de pilot met Bomberbot starten; 4.000 kinderen krijgen dan het volledige lespakket (16 lessen) van Bomberbot aangeboden. Bomberbot legde dit in mei vast in het Codepact.

  Joost Bazelmans van Bomberbot: ‘Door de samenwerking met CodeforSu kunnen we ervaren hoe de Bomberbot lesmethode en ons platform draaien in een andere cultuur en in een omgeving waar de internetpenetratie laag en de hardware beperkt is. Deze inzichten passen we toe in de verdere ontwikkeling van ons product en onze organisatie. Dit in aanloop naar de uitrol van Bomberbot naar andere markten zoals Azië, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten.’

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS