Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
15 January 2009
Artikel delen

Chatrobot voor vragen van jongeren

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Een chattende robot geeft dag en nacht antwoord op vragen over alcohol, drugs en (veilig) vrijen. De robot heet Bzz en kan worden bereikt door toe te voegen aan de vriendenlijst in Windows Live Messenger, oftewel MSN.

  Trimbos-instituut en Soa Aids Nederland lanceerden woensdag naar eigen zeggen de eerste chattende robot ter wereld. ‘Wanneer ben je alcoholverslaafd?’, ‘Wat zijn de risico’s van XTC?’ en ‘Kan je een soa hebben als je nog nooit seks hebt gehad?’ Dat zijn drie van de duizend vragen die de chatbot kan beantwoorden.

  De bot kan vragen ook herkennen als ze iets anders zijn geformuleerd en vragen die Bzz niet herkent, slaat hij op. Medewerkers van de Alcohol & Drugsinfolijn en de Aids Soa Infolijn voegen enige tijd later de juiste antwoorden toe. Daardoor groeit de kennis van de chatbot en kan deze op steeds meer vragen een passend antwoord geven.

  Volgens Anke Wammes van het Trimbos-instituut durven jongeren opener te zijn tegen een chatbot en meer persoonlijke dingen te zeggen. Dit komt van pas bij onderwerpen als soa’s en druggebruik. Tot op heden maken 13- tot 17-jarigen minder gebruik van de informatielijnen. Internet scoort daarentegen hoog als informatiebron. Twee op de vijf jongeren in die leeftijd raadpleegt het liefst internet voor informatie over seks, drugs en drank.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS