Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
7 October 2008
Artikel delen

`Chatten over je studiekeuze met Studiekeuze123.nl’

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Scholieren krijgen steeds meer hulp bij het kiezen van hun studie. Van 8 tot 10 oktober a.s., tijdens de landelijke Studie Beurs, kunnen scholieren nu chatten over hun studiekeuze. Studiekeuze123.nl biedt elke avond tussen 20-22.00 uur MSN-chatsessies aan waarin studieadviseurs, werkenden, coaches en studenten vragen van scholieren beantwoorden over het kiezen van een studie. 

  Studiekeuze123 staat dit jaar niet op de Studie Beurs, maar ondersteunt scholieren bij hun studiekeuze via de website, in samenwerking met studenten en instellingen voor hoger onderwijs. Scholieren kunnen deelnemen aan de chatsessies via www.studiekeuze123.nl. Op de homepage staat van 8 tot 10 oktober a.s. uitleg en zijn de namen te vinden van de chat-deelnemers. De informatie die tijdens het chatten wordt gegeven, zal vooral gericht zijn op het proces van de studiekeuze.

  Programmamanager Wilma de Buck: "E-coaches zullen tijdens een chatsessie geen gericht studieadvies geven. Een studiekeuze is een langdurig proces en de scholier moet daarover zelf beslissen. Maar we kunnen wel meedenken over de stappen die een scholier kan zetten om tot een bewuste keuze te komen." E-coaches kunnen advies geven over hoe je erachter komt welke studie goed bij je past en waar je informatie vindt over de opleiding van je keuze.

  "Het kiezen van een studie is een langdurig proces. Op www.studiekeuze123.nl, kunnen studiekiezers opleidingen vergelijken op basis van zelfgekozen criteria en kunnen zij open dagen vinden. Er zijn natuurlijk meer oriëntatie- en ondersteuningsmogelijkheden," zegt Wilma de Buck. "Gesprekken met studieadviseurs, werkenden en studenten zijn een belangrijke manier om je te oriënteren."

  Dit jaar heeft Studiekeuze123 daarom gekozen voor het experimenteel faciliteren van chatsessies voor scholieren via www.studiekeuze123.nl, op de avonden van de Studie Beurs. Vragen die tijdens de beurs of op de terugreis opkomen, kunnen scholieren bij Studiekeuze123.nl stellen. En natuurlijk zijn ook alle studiekiezers die niet naar Utrecht komen welkom op www.studiekeuze123.nl." Bij dit experiment werkt Studiekeuze123 samen met de Haagse Hogeschool, Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) en Skolarz, online coachingsplatform voor jongeren.

  Hoge studieuitval door slechte oriëntatie   
  Veel studenten stoppen tijdens het eerste jaar. Van de hogeschoolstudenten die in september 2006 met hun opleiding begonnen, viel 16,1 procent uit. Voor één op de drie studiestakers was een verkeerde studiekeuze een van de redenen, zo blijkt uit recent onderzoek van ResearchNed onder studiestakers. Van deze groep heeft 40 procent zich slecht georiënteerd. Van de WO-studenten in deze groep is slechts de helft naar een introductiedag geweest tegen 71% van de hele populatie. Het gebruik van onafhankelijke bronnen ligt onder studerenden meer dan twee keer zo hoog als onder uitvallers vanwege een verkeerde studiekeuze (hbo 29% tegen 13%; wo 42% tegen 20%). Studiekeuze123 helpt studenten bewust te kiezen voor een opleiding.

  www.studiekeuze123.nl
  Op www.studiekeuze123.nl kun je meer dan 2500 erkende opleidingen met elkaar vergelijken op verschillende aspecten zoals de kwaliteit van het onderwijs, baankans, startsalaris en het oordeel van studenten die nu de opleiding volgen. Je kunt zelf bepalen welke criteria je belangrijk vindt en kijken welke studie het beste bij je past. Op Studiekeuze123.nl vind je ook de open dagen en tot welke opleiding je toegang hebt met je havo- of vwo-profiel. Ook de aansluitingen tussen bachelors en masters zijn er te vinden. Studiekeuze123.nl is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse instellingen voor hoger onderwijs (HBO-raad, VSNU, en PAEPON) en de studentenorganisaties LSVb en ISO, en is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW. SURFfoundation, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek coördineert de uitvoering.

  www.studiekeuze123.nl

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS