Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
20 November 2008
Artikel delen

“Cijferstrijd laat zien dat kinderen kunnen rekenen”

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Het rekenonderwijs is de laatste tijd veel in het nieuws. Ouders, leerkrachten, wetenschappers en politici maken zich zorgen over het niveau van het rekenonderwijs op Nederlandse basisscholen. Cijferstrijd wil basisscholen de kans geven om Nederland te laten zien dat ze kunnen rekenen en dat een heleboel leerlingen het bovendien een leuk vak vinden.

  Cijferstrijd is een reken- tel- en getallenspel dat met de hele school gespeeld wordt. Het spel bestaat uit vier ronden van één week, waarin de leerlingen ‘cijferraadsels’ moeten oplossen. Het spel gaat op 9 januari 2009 van start en duurt vier weken. Vanaf woensdag 12 november kunnen basisscholen zich aanmelden. Meer informatie is te vinden op www.cijferstrijd.nl.

  Cijferstrijd wordt georganiseerd door het team van Alles telt, de reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs van ThiemeMeulenhoff. "De laatste tijd is er veel negatieve publiciteit rondom het rekenonderwijs geweest. ThiemeMeulenhoff wil basisscholen in Nederland de kans geven om te laten zien dat ze wel kunnen rekenen." aldus Sietske Zagers, uitgever van Alles telt.
   
  Cijferstrijd wordt gespeeld door leerlingen van basisscholen in Nederland. Wekelijks moeten ze 24 ‘cijferraadsels’ oplossen, opdrachten die variëren van eenvoudige tel-opdrachten tot uitdagende rekenopgaven. Sommige opdrachten kunnen in de klas worden vervuld; voor andere opdrachten moeten de leerlingen met een fotocamera de straat op. Sommige opdrachten leveren interessante inzichten over Nederland op. Bijvoorbeeld: "Hoeveel zakgeld krijgen de kinderen in groep 7 gemiddeld per maand?"

  De opdrachten zijn verdeeld over drie niveaus, zodat alle leerlingen van de school kunnen meedoen in de strijd, van groep één tot en met acht. "Want elke leerling kan rekenen, wij dagen ze uit dat te laten zien." aldus Sietske Zagers. De school die als eerste in de provincie alle opdrachten vervuld heeft, wint één van de twaalf wekelijkse snelheidsprijzen. Daarnaast zijn er prijzen voor de meest creatieve inzending oftewel de mooiste foto. De landelijke hoofdprijs is de vernieuwde rekenmethode Alles Telt voor de hele school.

  Is Cijferstrijd alleen voor scholen die gebruik maken van Alles telt? Sietske Zagers: "Nee hoor, iedereen kan meedoen. Deelname is bovendien gratis. Scholen kunnen zich tot 19 december aanmelden op www.cijferstrijd.nl. Goed om te weten: er kunnen maximaal 300 scholen meedoen."

  Cijferstrijd barst lost op vrijdag 9 januari 2009 en duurt tot vrijdag 6 februari.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS