Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
22 October 2013
Artikel delen

Untitled

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Eurocommissaris Vassiliou voor Onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken maakte vandaag tijdens de conferentie Dag van de Mediawijsheid, georganiseerd door Cinekid en mediawijzer.org, duidelijk dat er meer gedaan moet worden aan mediawijsheid. De conclusie waar veel van de deelnemende partijen (politici, mediaprofessionals en CEO’s uit binnen- en buitenland) achter staan is: ‘Cinekid MediaLab is de schoolklas van de toekomst.’ Ook Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen onderstreepte vandaag het belang van media-educatie: “Onze jeugd is verantwoordelijk voor de creativiteit en innovaties van de toekomst.”

  Met mediawijsheid bedoelt men het vermogen om verschillende media- en communicatietypes, zoals interactieve media, kranten, films en foto's te begrijpen en te beoordelen. Het gaat om smaakontwikkeling bij de jeugd en om hun begrip van de totstandkoming van onze media. “Om dit te bereiken is samenwerking essentieel”, aldus Eurocommissaris Vassiliou. Ze doelde daarmee op een samenwerking tussen de overheid, bedrijven, ouders en scholen. Met name de leraar speelt een belangrijke rol. Ook aanwezige bedrijven als IBM, Microsoft en Samsung geven aan dat het huidige schoolsysteem nog niet volledig geïntegreerd is. ‘Eigenlijk zou iedere school een MediaLab moeten hebben’, aldus Harry van Dorenmalen van IBM en Eduard Beck van Microsoft. Daarnaast heeft iedereen een belangrijke rol om zich te blijven aanpassen aan de laatste digitale ontwikkelingen.

   

  MediaLab

  Het MediaLab van het Cinekid Festival is de grootste digitale speeltuin van Europa (1200m2). Kinderen leren hierin op creatieve wijze omgaan met de allernieuwste digitale installaties en games en ze kunnen deelnemen aan workshops. Zo kunnen ze bijvoorbeeld het weer beïnvloeden met een vingerknip, urban screens naar hun hand zetten, een achtervolging filmen met een vliegende camera of ontdekken wat er gebeurt als je een site hackt. De 70 aanwezigen van de conferentie kregen vandaag een rondleiding langs de verschillende elementen van het MediaLab.

   

  Cinekid Festival

  Vandaag is de zesde dag van het tiendaagse festival voor film, tv en nieuwe media voor de jeugd op de Westergasfabriek, Het Ketelhuis, MC theater en The Movies. Nog tot en met aanstaande vrijdag 25 oktober is iedereen welkom. Vorig jaar trok het festival ruim 50.000 bezoekers. Ook in het hele land is het Cinekid Festival aanwezig op meer dan dertig locaties. Voor meer informatie: www.cinekid.nl.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS