Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
12 July 2016
Artikel delen

Cultuurreporters! wint IPON Mediawijzer.net Award 2016

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Op woensdag 3 februari is de IPON Mediawijzer.net Award 2016 uitgereikt aan De frisse blik. Met de vernieuwende leerlijn ‘Cultuurreporters!’ wist De frisse blik de vakjury te overtuigen. De prijs werd met trots door Lucas Westerbeek en Lisse van Wijnen in ontvangst genomen van Mary Berkhout, programmanager Mediawijzer.net. De award is bedoeld voor een project dat een innovatieve en mediawijze oplossing biedt voor een complex probleem. De IPON Mediawijzer.net Award werd voor de vierde keer uitgereikt tijdens de onderwijsbeurs IPON 2016 in de Utrechtse Jaarbeurs.

  Over Cultuurreporters! leerlijn film

  ‘Cultuurreporters!’ is een tweejarige doorlopende leerlijn waarin leerlingen van de vmbo-onderbouw inhoudelijk met non-fictie bezig zijn. Film wordt als medium benut om creatief aan het werk te gaan. Ze interviewen bijvoorbeeld de buurtbakker, vragen buurtbewoners om hun mening over de school, maken een zelfportret of interviewen een oma over haar jeugd. Leerlingen leren hiermee bewust om te gaan met media en ontwikkelen belangrijke competenties die bijdragen aan hun mediawijsheid.

  De frisse blik traint en begeleidt docenten in het uitvoeren van de leerlijn. Hierdoor kunnen scholen zelf actief echte cultuurreporters opleiden. Daarbij leren docenten en leerlingen elkaar op een nieuwe manier kennen. Kinderen filmen hun thuissituatie en vertonen een nog onbekend stuk van hun identiteit. Zo krijgen kinderen een frisse blik op hoe anderen deelnemen aan de samenleving. Volgens Lucas Westerbeek besteedt ‘Cultuurreporters!’ hiermee op een leuke manier aandacht aan burgerschap.

  ‘Cultuurreporters!’ is een duurzame leerlijn die op positieve manier aandacht besteed aan media en uitgaat van samenwerking. Mary Berkhout: “De frisse blik is al jaren goed bezig en hun vernieuwde ‘Cultuurreporters!’ is een verdiende winnaar!”

   

  Genomineerden

  De andere genomineerden voor de IPON Mediawijzer.net Award 2016 waren:

  Ontdekmedia

  Ontdekmedia ondersteunt leerkrachten en docenten bij het gebruik van nieuwe media in lessen. Dit doen zij via de online leermiddelenbanken gericht op het basis- en voortgezet onderwijs. In deze leermiddelenbanken staan geschikte mediatools, veelgebruikte werkvormen en belangrijke mediacompetenties voor kinderen. Er zijn al vele mediatools en werkvormen door Ontdekmedia uitgewerkt waarmee lessen op een leuke manier vorm krijgen.

  Mediabegrip

  Mediabegrip is een online lesmethode voor mediawijsheid. De leerkracht ontvangt elke twee weken twee nieuwe lessen. Deze lessen zijn gebaseerd op de actualiteit en gericht op media. Mediawijsheid krijgt hiermee een mooie plek binnen het onderwijs. Deze methode besteedt ook aandacht aan het Mediawijsheid Competentiemodel.

   

  Jury IPON Awards 2016

  De vakjury van dit jaar beoordeelde de inzendingen van alle awards. De jury bestond uit:

  • Louis Hilgers – Hoofdredacteur ICTnieuws.nl + ICT-in/en-onderwijs deskundige
  • Mary Berkhout – Programmamanager Mediawijzer.net
  • Marije Smit – Bovenschools ICT-coördinator bij VCPO en eindredactrice Kleuter Nieuwsbrief van POLS Netwerk
  • Aad van der Drift – Docent informatica Zernike College en bestuurslid bij ICT-Noord
  • Karin Winters – Hoofdredacteur Vives magazine en innovatief ondernemer
  • Bert Boshoven – Projectmanager ICT-onderwijs van de gemeente Zoetermeer en oprichter onderwijskundig adviesbureau BOAB

  Bij de beoordeling van inzendingen is de jury uitgegaan van een strikt reglement. Voor de IPON Mediawijzer.net Award zijn extra criteria opgesteld: deze award wordt toegekend aan een innovatief project dat een mediawijze oplossing biedt voor een complex probleem. Gebruikers leren op een positieve manier met media om te gaan en werken hierbij samen met hun opvoeders en/of leerkrachten of met elkaar. Ook zijn inzendingen getoetst aan het Mediawijsheid Competentiemodel.

   

  Vorige winnaars van de IPON Mediawijzer.net Award:

  • Winnaar 2014: Embedded Fitness
  • Winnaar 2013: Mattermap
  • Winnaar 2012: Digitale Nieuwscollage

  Door: Frank ten Kate

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS