Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
23 June 2020
Artikel delen

Curriculumherziening: digitale geletterdheid een kerndoel?

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Op de dag dat alle scholen in Nederland tijdelijk sloten, verschenen de resultaten van een onderzoek naar digitale geletterdheid van vo-leerlingen. Daaruit bleek dat er in elke klas grote verschillen zijn in de digitale geletterdheid van leerlingen – en dit geldt ook voor het po. Er is, kortom, werk aan de winkel. Om die reden stelt Curriculum.nu een curriculumherziening voor, waarbij digitale geletterdheid een kerndoel wordt.

  Door: Anne van Gastel-Firet | Onderwijs van Morgen.

  De afgelopen weken hebben we met zijn alleen veel digitale lessen gegeven. Maar hoe zit het eigenlijk met de digitale geletterdheid van basisschoolleerlingen? Omdat we daar in Nederland nog te weinig over weten, voert de Inspectie van het Onderwijs in het voorjaar van 2021 een grote peiling uit onder leerlingen in groep 8. De resultaten daarvan worden gebruikt om het onderwijs in digitale geletterdheid verder vorm te geven. Misschien zelfs wel in de vorm van een nieuw kerndoel, wat Curriculum.nu voorstelt.

  Functioneren in een digitale samenleving

  Voor leerlingen is het vanzelfsprekend dat zij dagelijks omringd zijn met digitale technologie. Maar toch blijkt uit dit onderzoek dat leerlingen lang niet alle mogelijkheden ervan weten te benutten. Niet alle leerlingen krijgen deze kennis, vaardigheden en inzichten van huis uit mee, waardoor de rol van de school hierbij onmisbaar is. Digitale geletterdheid heeft als doel om leerlingen op eigen kracht te leren functioneren, in een samenleving waarin digitale technologie en media een belangrijke rol spelen.

  Digitale geletterdheid in het po

  In het primair onderwijs beperkt de digitale wereld zich nog tot de eigen wereld van de leerling, aldus Curriculum.nu. Binnen hun eigen context en leerniveau leren leerlingen bewust om te gaan met digitale middelen. Hoe zoek je bijvoorbeeld op internet naar bronnen voor een werkstuk? Wat vind je ervan als foto’s van jou worden gedeeld? Hoe kun je digitale middelen gebruiken om mooie dingen te maken?

  Bekijk hier het volledige artikel.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS