Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
25 June 2020
Artikel delen

‘De consequenties van online lessen: nu heb ik een 4 voor wiskunde’

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  De middelbare scholen gaan na de zomervakantie weer helemaal open. “Veel scholieren misten perspectief en liepen een achterstand op. Het is echt een ontzettende opluchting,” zegt een blije voorzitter van het LAKS, Pieter Lossie. Uit een peiling die het LAKS hield blijkt dat scholieren hierop zaten te wachten, 69 procent zei dat ze willen dat de scholen weer volledig opengaan.

  Dat leerlingen weer volledig naar school willen, kan samenhangen met het feit dat het online onderwijs voor lang niet iedereen een succes was. Uit een rondgang van NOS Stories onder 3000 leerlingen blijkt dat 38 procent van de ondervraagden denkt dat ze door de online lessen een leerachterstand hebben opgelopen.

  Want goed blijven opletten tijdens de online les bleek een uitdaging. Dat merkte bijvoorbeeld Madeleine uit 4 havo. “Ik startte de online les op mijn telefoon en ging ondertussen wat anders doen op mijn laptop, zoals gamen.” Madeleine was niet de enige. 86 procent van de scholieren gaf bij de rondgang van NOS Stories aan weleens langer dan tien minuten iets anders te doen, 49 procent zei dit heel vaak te doen.

  “Als niemand controleert of je echt bezig bent, is het veel makkelijker om iets anders te gaan doen”, aldus Madeleine. De consequenties had ze toen nog niet direct door. “Die zie ik pas nu ik een 4 heb gehaald voor wiskunde.”

  ‘Sommige leerlingen zie en hoor je nauwelijks’

  Leraren wisten ook wel dat niet iedereen braaf meedeed. Economieleraar Eric Hazenbos: “Ik kan zien dat de leerlingen inloggen bij een online les, maar niet wat ze ondertussen aan het doen zijn.” Met als gevolg dat de leraar minder zicht heeft op de leerlingen. “Tijdens een online les zie ik niet of de leerlingen mij glazig aankijken en meer uitleg nodig hebben.” Hij merkte dat hij sommige leerlingen nauwelijks hoorde of zag door de afstand.

  Bekijk hier het volledige artikel.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS