Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
28 July 2009
Artikel delen

De scholierencanon 2008-2009: Krabb

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Scholieren.com komt voor het eerst met de jaarlijkse Scholieren.com Ranglijst 2008-2009, de lijst met meest gedownloade boekverslagen. En wat blijkt: `Het gouden ei’ van Tim Krabbé met bijna 300.000 downloads en daaropvolgend `Twee vrouwen’ én `De aanslag’ van Harry Mulisch vormen de top drie. In de Hotlist staat Maria Mosterd’s `Echte mannen eten geen kaas’ met stip op 1.

  Top 10

  De jongste boeken in de Ranglijst zijn `Komt een vrouw bij de dokter’ van Kluun op plek 7 en `Radeloos’ van Carry Slee op 9, beiden uit 2003. `Het bittere kruid’ van Marga Minco is het oudste boek in de lijst. De titel uit 1957 staat op plek 10. In de Ranglijst is `Twee vrouwen’ (Mulisch) een opvallende nieuwe binnenkomer op plek 2: het boek was in 2008 onderwerp van de promotiecampagne `Nederland Leest’. In de categorie klassiekers: Karel ende Elegast staat op plek 22, Multatuli’s Max Havelaar op 31 en Over de Vos Reinaert op 32.

  Boekverfilmingen

  Boekverfilmingen hebben duidelijk hun effect op de scholierencanon. `Oorlogswinter’ van Jan Terlouw staat dit jaar plots op 8, terwijl die titel eerder rond plek 25 bewoog. Voor `Radeloos’ van Carry Slee op nummer 9 geldt hetzelfde. In het verleden piekten zo ook `Phileine zegt sorry’ van Ronald Giphart en `De Oesters van Nam Kee’ van Kees van Beijnum.

  Hotlist

  In de Hotlist staan de 10 populairste titels die de afgelopen 5 jaar zijn uitgekomen. Uit het niets op 1 staat Mosterd’s `Echte mannen..’, met in de achtervolging Tommy Wieringa’s `Joe Speedboot’. Jan Wolkers’ boekenweekgeschenk van 2005 `Zomerhitte’ doet het ook opvallend goed, vermoedelijk door de verfilming van vorig jaar.

  Opvallende dalers

  Er zijn drie opvallende dalers. `Het bittere kruid’ van Marga Minco verliest geleidelijk aan populariteit. Stond het boek in 2004-2005 nog op plek 7, dit jaar valt `ie nog maar net binnen de top 10. `De kleine blonde dood’ (1985) van Boudewijn Büch was jarenlang een topper, maar is inmiddels weggezakt tot buiten de top 10 (plek 13), evenals `Het verrotte leven van Floortje Bloem’ (1982) van Yvonne Keuls (plek 27).

  Toelichting

  Scholieren.com is de grootste Nederlandstalige uittrekselsite en houdt sinds december 1999 per boektitel bij hoe vaak een boekverslag wordt gedownload. De Ranglijst schetst een realistisch beeld van de scholierencanon. Scholieren.com wordt maandelijks 3 miljoen keer bezocht, voornamelijk door middelbare scholieren. Dit blijkt onder andere uit de drukte op de site die het levensritme van scholieren reflecteert en cijfers van de Stichting Internet Reclame.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS