Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
3 November 2017
Artikel delen

Digitale opvoeding kinderen moet versneld worden

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Bijna 30 procent van de kinderen in de leeftijd van zes tot negen jaar mag zonder toezicht van hun ouders op internet. Ondanks deze cijfers lijken veel ouders zich zorgen te maken over de risico’s van internet voor hun kinderen. Om kinderen veilig gebruik te laten maken van internet, moeten ouders in die begeleiding van hun kind door de school worden bijgestaan, zo stelt Martijn van Lom van de Benelux-afdeling van het Russische internetbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab. Dat meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

  Gemiddeld zit meer dan de helft van de Nederlandse kinderen dagelijks een uur op internet. Ruim 70 procent van deze groep moet daarbij de regels van ouders opvolgen. 40 procent van de kinderen zegt niet goed te weten hoe internet precies werkt, terwijl iets meer dan de helft aangeeft genoeg uitleg te krijgen. Deze cijfers zijn afkomstig van onderzoeksbureau Qrius, dat een nationaal onderzoek deed naar de eerste stappen van kinderen in de digitale wereld. Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Kaspersky Lab. In totaal zijn hiervoor 776 ouders en evenzoveel kinderen ondervraagd.

  Van de ouders geeft 84 procent aan dat hun kind niet te maken heeft gehad met vervelende ervaringen op internet. Daartegenover geeft 11 procent van de kinderen aan wel ooit iets hebben meegemaakt dat vervelend was. Te denken valt aan een pesterijen, enge video’s of vreemde handelingen. Over dit soort internetrisico’s maken ouders zich vooral zorgen als ze zelf niet in de buurt zijn wanneer hun kind op internet zit. In dit geval blijkt het vooral te gaan om kinderen in de bovenbouw. Het onderzoek toont verder aan dat 80 procent van de kinderen het internet nauwelijks gebruikt voor schoolopdrachten.

  Van Lom van Kaspersky Lab vindt dat er iets gedaan kan worden aan de zorgen van ouders. Niet allen het onderwijs zou ouders kunnen helpen om hun kinderen beter digitaal op te voeden, ook het bedrijfsleven kan daar een belangrijke rol in spelen, zo stelt hij.

  Om kinderen van zes tot negen jaar alvast op een leuke manier kennis te laten maken met veilig internetten, is deze week het kinderboek Kasper, Sky en de groene beer verschenen. Kaspersky Lab presenteerde het boek samen met kinderboekenschrijfster Marlies Slegers in het kader van de Week van de Mediawijsheid, die van 17 tot en met 24 november plaatsvindt.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS