Link: https://icthealth.nl/nieuws/radboudumc-krijgt-vier-nieuwe-ai-labs
Doelen techniekpact in gevaar – minder geld voor technieklessen
Categories
Tags
Deel dit artikel
Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?
Tip hier de redactieBasisscholen krijgen fors minder geld om de doelen te bereiken die het kabinet eerder heeft vastgelegd in het Techniekpact. Alle scholen moeten uiterlijk in 2020 techniekles geven. Dat gebeurt nog lang niet overal. Toch wordt de geldkraan vanaf komend jaar een heel stuk dichtgedraaid. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Schoolbesturen vrezen dat de doelen niet behaald zal worden en dat de miljoeneninvestering die de afgelopen jaren al werd gedaan, voor niets zal zijn geweest.
Brandbrief
Dat schrijven zij vandaag in een brandbrief aan het kabinet en de Tweede Kamer. De acht regionale netwerken Wetenschap & Technologie, waarbij scholen kunnen aankloppen voor hulp, konden sinds 2014 jaarlijks 6 miljoen euro verdelen. In 2017 wordt dat bedrag teruggeschroefd naar 1,5 miljoen, hoorden zij recent.
,,Dat betekent dat we in Nederland in het eerstvolgende kalenderjaar nog geen euro per leerling additioneel toebedeeld krijgen", schrijven acht regionale schoolbesturen en koepelorganisatie PO-Raad aan minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. In 2018 gaat het bedrag met 750.000 euro verder naar beneden en in 2019 blijft er 'slechts een paar ton' over.
Daarmee laat het kabinet het onderwijs aan hun lot over, meent Ben Sanders van de zuidelijke regio Wetenschap & Technologie, de eerste ondertekenaar van de brief. ,,Als zij denken dat het dan vanzelf goed komt, hebben ze het mis."
Substantieel lager
Het Platform Bètatechniek, verantwoordelijk voor het stimuleringsprogramma Kiezen voor Technologie op basisscholen en middelbare scholen, bevestigt dat het de regionale netwerken heeft geïnformeerd dat de bedragen vanaf volgend jaar 'substantieel lager' worden. De ambities uit het Techniekpact komen daarmee onder druk te staan, omdat het de vraag is of scholen zélf nog wel investeren in techniekonderwijs.
Het kabinet wil dat meer leerlingen kiezen voor een technische studie en een baan in de techniek. Er is een groot tekort aan technisch geschoold personeel, dat de komende jaren alleen maar toeneemt. De basisschool wordt gezien als startpunt om techniekonderwijs te stimuleren.
Vertrouwen
Als er niks gebeurt loopt volgens Sanders het vertrouwen in de politiek als het gaat om onderwijs een flinke knauw op. ,,De volgende keer als er iets nieuws wordt bedacht met een doelstelling van 5 jaar, dan weten we al dat we aan ons lot worden overgelaten als na 2 jaar het geld op is."
In juni werd nog in een evaluatie van het techniekonderwijs op basis- en middelbare scholen gesteld dat de regionale netwerken Wetenschap & Technologie 'worden gewaardeerd'. In het rapport werden al zorgen geuit over de financiering: 'Subsidies worden nodig gevonden om ontwikkelingen in gang te zetten, maar soms ook om deze in stand te houden'.