Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
14 May 2009
Artikel delen

Doorbraak voor open source in ICT-onderwijs

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Novell en ECABO hebben vandaag een overeenkomst gesloten over Linux-onderwijs in het mbo. Novell levert gratis onderwijsmateriaal, examens en technische ondersteuning. ECABO zet zich in om Linux en andere vrije software een volwaardige plaats te geven in het mbo, zowel op de school als tijdens stages.

  "Met deze overeenkomst investeren we fors in het mbo, maar goed Linux-onderwijs gaat beslist veel opleveren: voor leerlingen, bedrijven en overheden. ECABO is als kenniscentrum voor ons de ideale partner om het doel naderbij te brengen." Zo verklaart Mark-Peter Mansveld, Director Data Center Solutions & Enduser Computing Benelux bij Novell, de stap van zijn bedrijf.

  Een doorbraak
  De overeenkomst betekent een doorbraak voor vrije software in het middelbaar beroepsonderwijs. Tot dusver was deze vrije software, beter bekend als open source, in het mbo vaak een ondergeschoven kindje. Inmiddels wordt ze echter steeds meer gebruikt door overheid en bedrijfsleven. Mede hierdoor klinkt de roep om bijpassend onderwijs steeds luider, zoals onlangs nog in de Tweede Kamer.

  Het besturingssysteem Linux is een van de belangrijkste voorbeelden van open source. Novell zal voor de ICT-opleidingen in het mbo gratis Linux-courseware ter beschikking stellen. Verder kunnen mbo’ers gratis 800 examens afleggen voor modules van de certificaten Certified Linux Professional en/of Certified Linux Administrator.

  Educatief gebruik

  Voor het educatief gebruik van Linux op de scholen levert Novell gratis technische ondersteuning. Tot slot zorgt Novell voor vijftig stageplaatsen bij partnerbedrijven, waar leerlingen hun Linux-kennis in de praktijk kunnen ontwikkelen. ECABO zal zorgen voor passende stagiairs.
  Om de opname van Linux in de ICT-opleidingen van het mbo te vergemakkelijken, zullen experts van ECABO, Novell en mbo-scholen in kaart brengen waar (elementen van) Linux-certificaten in te passen zijn in de diverse mbo-opleidingen.

  Dit is eerder al gedaan voor de certificaten van Microsoft, Cisco en ORACLE. Op basis van deze ‘blauwdrukken’ kunnen scholen eenvoudig kiezen welke elementen ze willen gebruiken in hun opleidingen. Het voordeel is tweeledig: enerzijds zijn de opleidingen technisch up-to-date, anderzijds kunnen leerlingen als ze dat willen gemakkelijker naast hun diploma ook een of meer certificaten behalen.
  De blauwdrukken worden ook gebruikt door Stichting Praktijkleren, die namens en voor de mbo-scholen onderwijsmateriaal ontwikkelt. CA-ICT, het opleidingsfonds van de ICT-sector, gebruikt ze bij de beoordeling van subsidieaanvragen.

  De overeenkomst die Novell en ECABO vandaag hebben gesloten, past ook goed in het beleid van het kabinet om vrije software een grotere plaats te geven in de overheid en in het onderwijs. Hiervoor heeft de regering het programma NOiV opgezet. ECABO en het Free Knowledge Institute werken in overleg met het NOiV aan een organisatie die vrije software in het mbo moet ondersteunen, onder meer door scholing van docenten en verspreiding van lesmateriaal.

  www.ecabo.nl

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS