Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
3 September 2008
Artikel delen

Dr. Mommersprijs: voor excellent lees- en taalonderwijs

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Scholen die met succes werk maken van hun lees- en taalonderwijs kunnen meedingen naar de dr. Mommersprijs. Deze prijs, waarmee (speciale) basisscholen maar liefst € 10.000 kunnen winnen, wordt met ingang van 2009 elke twee jaar uitgereikt. Deze keer staat het technisch lezen centraal.

  Omdat lees- en taalvaardigheid van wezenlijk belang zijn voor de ontwikkeling van kinderen, stimuleert de overheid scholen om prioriteit te geven aan taal en lezen. Veel basisscholen gaan die uitdaging aan en ondernemen actie om de kwaliteit van hun taal- en leesonderwijs te verbeteren. Sommige scholen boeken daarbij verbluffende resultaten en hebben excellent taal- en leesonderwijs ontwikkeld of zijn daarnaar op weg.

  Deze excellente scholen kunnen meedingen naar de dr. Mommersprijs, genoemd naar de in 2007 overleden dr. Caesarius Mommers, ook wel ‘De leesvader van Nederland’ genoemd. Mommers is de grondlegger en hoofdauteur van de methode Veilig leren lezen, waarmee miljoenen Nederlanders (hebben) leren lezen. Uitgeverij Zwijsen en CPS hebben de dr. Mommersprijs in het leven geroepen om de betekenis van Mommers voor het taal- en leesonderwijs levend te houden én om scholen die buitengewone prestaties leveren op dit gebied te erkennen en te waarderen.

  De dr. Mommersprijs is bedoeld voor (speciale) basisscholen die investeren in taal- en leesonderwijs, die daarmee aantoonbare resultaten boeken en een voorbeeldfunctie kunnen vervullen voor andere scholen. Bij deze eerste toekenning van de dr. Mommersprijs staat het technisch leesonderwijs centraal. Gebruik van evidence-based methoden en gerichte hulp aan risicoleerlingen zijn belangrijke kenmerken van excellent technisch leesonderwijs.

  Via de website www.mommersprijs.nl kunnen scholen zich voor 1 oktober 2008 aanmelden voor deelname. Ook vinden zij daar meer informatie over de prijs, zoals de criteria voor deelname. Een onafhankelijke jury nomineert drie scholen, die hun aanpak vervolgens presenteren tijdens een feestelijke bijeenkomst. Daarna maakt de jury de uitslag bekend.
  De winnende school ontvangt € 10.000; de andere twee genomineerde scholen winnen een bedrag van € 2.500.
  De dr. Mommersprijs zal worden uitgereikt tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling, die in Jaarbeurs Utrecht gehouden wordt van 27 januari tot en met 31 januari 2009. De precieze dag en tijd worden nog bepaald.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS