Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
4 December 2013
Artikel delen

Eerste schoolexamens op de iPad

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Als één van de eerste scholen in Nederland, neemt scholengemeenschap De Waerdenborch uit Holten (Ov) het schoolexamen af op de iPad. Dit examen is op 17 december aanstaande en betreft de 4 BK Maatschappijleer 2?klassen.

  Na diverse testen met proefwerken op de iPad, maken de 4BK Maatschappijleer 2 ?klassen van SG De Waerdenborch binnenkort hun schoolexamen op de iPad. Zij zijn hiermee de eerste groep leerlingen op De Waerdenborch en één van de eerste leerlingen in Nederland. Digitale eindexamens in het voortgezet onderwijs zijn geen uitzondering, desondanks is het gebruik van iPads bij de toetsen nog zeer minimaal. Als het aan Jan?Wolter Smit, projectleider Leren met ICT en onderwijscoördinator van de bovenbouw van het VMBO, ligt komt daar snel verandering in. "De mogelijkheden om digitaal een toets af te nemen, zijn de afgelopen jaren sterk uitgebreid en verbeterd. Dit geldt voor zowel de diversiteit van de vragen, alsmede het voor? en achteraf gebruiken van de zogenaamde learning analytics: data waarmee het leerproces van de leerlingen kan worden onderzocht en, indien nodig, worden aangepast."

  App Book

  Het werken met de iPad is inmiddels een vertrouwd beeld op De Waerdenborch. Sinds 2,5 jaar werken steeds meer docenten en leerlingen met de tablet. Zo werken inmiddels verschillende onderbouwklassen met iPads. “Daarbij zien we een tendens dat het gebruik van de iPad als ‘boek achter glas’ steeds meer verschuift naar didactisch hulpmiddel. Het maken van een powerpoint wordt het produceren van een video, het maken van een verslag wordt het ontwerpen van een website." Sinds vorig schooljaar heeft De Waerdenborch voor de iPad  ?klassen een App Book. Een verzameling van essentiële apps voor leerlingen en leraren die zij kunnen downloaden.

  Prettiger

  Met de iPad hebben leerlingen altijd en overal toegang tot de leerstof. Ook kunnen ze makkelijker met elkaar zaken bespreken en overleggen. De manier waarop leerlingen vragen kunnen benaderen lijkt op een iPad goed te werken. “In de lessen merken wij dat leerlingen het als prettiger ervaren om afbeeldingen en videofragmenten op een iPad te bekijken dan op een monitor. Ook bij het beantwoorden van vragen gebeurt er iets bijzonders; leerlingen typen een uitgebreider antwoord dan ze schrijven. Het touchscreen van de tablet speelt daar geen belemmerende rol: voor de meeste leerlingen is dit een onderdeel van hun motorisch handelen geworden.”

  SG De Waerdenborch

  De Waerdenborch is een openbare scholengemeenschap met een zeer breed onderwijsaanbod, van lwoo tot gymnasium. De school heeft twee vestigingen; de hoofdvestiging is in Holten, de tweede locatie is in Goor. De Waerdenborch heeft een regionale functie. De in totaal 2400 leerlingen komen onder meer uit de gemeenten Rijssen  ?Holten, Hof van Twente en Deventer. Meer informatie vindt u op www.waerdenborch.nl. 

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS