Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
21 August 2014
Artikel delen

Enkel

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Uit cijfers van OESO (De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), blijkt dat Nederland met 64,2 procent relatief laag scoort in het gebruik van mobiel internet. Hoewel 80 procent van de Nederlandse vakantiegangers wel eens gebruik maakt van internet, ligt het totaal aantal mobiele surfers in Nederland onder het Europees gemiddelde.

  De belangrijkste reden hiervoor is dat er door de grote beschikbaarheid van het aantal vaste verbindingen minder noodzaak is om een mobiel internet abonnement af te sluiten.

  Uit de onlangs gepubliceerde omzetcijfers van Vodafone (voor het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar) blijkt dat de omzet van de Nederlandse mobiele markt opnieuw is gedaald. Het goede nieuws voor de telecomprovider is dat de omzetdaling relatief kleiner is ten opzichte van de daling in de voorgaande kwartalen.

  Minder omzet, meer verbruik

  Vodafone is, ondanks de omzetdaling in het eerste kwartaal, voorzichtig positief en spreekt het over een langzaam herstel van marktstabiliteit. De daling is ten opzichte van het laatste kwartaal van het vorige boekjaar met ongeveer een derde afgenomen en de provider zag in het afgelopen kwartaal bovendien het aantal abonnees met zo’n 5 procent groeien.

  Het is dan ook niet gek dat de verbruikscijfers van de provider er goed uitzien. Er werd in het afgelopen kwartaal ruim 85 procent meer data verbruikt, in totaal zo’n 4,5 petabyte. Ook het aantal gebruikte belminuten en verzonden sms’jes nam toe. Doordat veel abonnees echter gebruik maken van een Red-abonnement waarbij belminuten en sms’jes gratis zijn, heeft dit voor de omzet weinig gevolgen en nam de gemiddelde omzet per klant met bijna 2 procent af.

  Prepaid bellen niet meer van deze tijd

  Het veranderende consumentengedrag is in de cijfers goed zichtbaar. Ondanks de introductie van een voordelig geprijsd Prepaid Plus-pakket eerder dit jaar, zag Vodafone het afgelopen kwartaal ruim 15 procent van haar prepaid klanten vertrekken, terwijl het aantal abonnees wél is toegenomen.

  Nederlandse providers kampen al geruime tijd met een teruglopend aantal prepaid-klanten en ook deze daling bevestigt de verschuiving van prepaid-bellers naar een stijgend aantal abonnementhouders. Ondanks het relatief lage gebruik van mobiel internet in Nederland is deze het afgelopen jaar bijna verdubbeld.

  De redactie is niet betrokken geweest bij de totstandkoming van het artikel.  

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS