Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
13 June 2016
Artikel delen

Europees erfgoed online via Europeana

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Onder Nederlands voorzitterschap van minister Jet Bussemaker (cultuur) hebben de Europese ministers voor Cultuur onlangs unaniem afspraken gemaakt zodat die digitale erfgoedcollecties nog beter kunnen worden gevonden en gebruikt. Meer dan 53 miljoen kunstwerken, boeken, muziek- en archiefstukken zijn toegankelijk via Europeana.

  Betere online toegang tot cultureel erfgoed is één van de onderwerpen die Nederland tijdens het Europees voorzitterschap op de agenda heeft gezet. Op dit moment delen al meer dan 3700 musea, archieven en bibliotheken hun materiaal online op het Europeana platform. De ambitie is dat iedereen via het internet kan beschikken over gedigitaliseerde collecties van Europese culturele en wetenschappelijke instellingen, over de nationale grenzen heen.

  Om die ambitie te kunnen realiseren, is  besloten het platform technisch te verbeteren en aantrekkelijker te maken voor gebruik. Daarnaast hebben de ministers afspraken gemaakt over de organisatie van het platform, zodat het voor de toekomst behouden kan worden en het Europees cultureel erfgoed online eenvoudig toegankelijk blijft.

  Digitale collectie

  Europeana bestaat sinds 2008 en krijgt geld van de EU en van afzonderlijke EU-lidstaten om digitale erfgoedcollecties toegankelijk te maken. Veel mensen worden door Europeana in staat gesteld om zelf verschillen, overeenkomsten en verbanden in de geschiedenis en cultuur van Europese landen te ontdekken en te duiden. Ook scholen, onderzoekers en creatieve bedrijven kunnen deze informatie gebruiken om te ontdekken, te leren en ter inspiratie.

  Een voorbeeld van het gebruik van de digitale collectie is de #BigArtRide. Door dit project kun je virtueel langs belangrijke Europese kunstwerken fietsen en zo van buitenlandse schatten genieten. Ook scholen maken gebruik van het online platform. Europese geschiedenisleraren kunnen bijvoorbeeld aan de slag met een project over de Eerste Wereldoorlog of het Europeana Fashion kanaal, waar veel informatie is te vinden over de modegeschiedenis van Europa.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS