Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
20 September 2017
Artikel delen

Evaluation Framework for Learning Analytics voor het onderwijs

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Learning analytics geven docenten en leerlingen informatie over het online studiegedrag. Vaak weten onderwijsgevenden of cursusontwikkelaars echter niet of de geïmplementeerde learning analytics ook echt hun doel bereiken en blijkt het moeilijk om tools met elkaar te vergelijken. Maren Scheffel, promovenda bij de Open Universiteit, ontwikkelde een gestandaardiseerd evaluatie-instrument voor learning analytics, het Evaluation Framework for Learning Analytics, EFLA. Dit meldt Open Universiteit. 

  EFLA

  In haar proefschrift ‘The Evaluation Framework for Learning Analytics’ beschrijft ze het onderzoek naar gebruik en toepassing van learning analytics in het onderwijs. De belangrijkste uitkomst van haar onderzoek is de ontwikkeling van het standaard evaluatie-instrument, EFLA. Het raamwerk biedt een gestandaardiseerde manier aan om learning analytics tools te evalueren en de impact van learning analytics op de onderwijspraktijk te meten en te vergelijken.   

  Hoe te gebruiken?

  Maren Scheffel beveelt het onderwijsveld aan om studenten en docenten bij de evaluatie van learning analytics tool meer dan tot nu toe te betrekken. “Om grote successen te boeken moeten er twee aspecten worden aangepakt. Enerzijds moet de ’markt’, dat wil zeggen degenen die de learning analytics tools ontwerpen, ontwikkelen, implementeren en  leveren ervan overtuigd worden dat ze kunnen profiteren van het gebruik van het EFLA om hun tools te evalueren. Anderzijds zullen de gebruikers ervan overtuigd moeten worden dat ze de EFLA-vragenlijst invullen. Zonder deelname van de gebruikers kan geen integrale evaluatie mogelijk zijn.” Volgens de  promovenda kan deze werkwijze leiden tot verbeterde versies van de learning analytics tools.   

  Learning analytics tools geven inzicht in de kwaliteit van het leermateriaal of de opbouw van de cursus. Het kan een complete dashboard zijn, of een visualisatie voor studenten en docenten in hun leeromgeving. Daarnaast bieden ze studenten de mogelijkheid om zelf meer regie over hun eigen studievoortgang te nemen. 

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS