Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
19 April 2010
Artikel delen

Examenvrees brengt 20% van kandidaten in problemen

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Na de meivakantie gaan weer ruim 200.000 eindexamenkandidaten op weg naar de laatste etappe van school. Ruim 40.000 deelnemers kijken vol examenvrees aan tegen de laatste etappe. Ze dreigen daardoor onder hun niveau te presteren. De spanning zorgt voor heftige klachten voor, tijdens en na het CSE. De populaire website www.faalangst.nl deed onderzoek naar oorzaken en gevolg van examenvrees.

  In elke eindexamenklas zitten leerlingen die opvallend meer last hebben van spanning voor het CSE dan hun klasgenoten. De zenuwen beheersen het leven van deze kandidaten zo zeer, dat ze negatieve invloed hebben op de resultaten. Kampt normaal 1 op 10 leerlingen met faalangst bij prestaties, in een examenjaar verdubbelt dit. De website www.faalangst.nl sprak de afgelopen tien jaar met honderd kandidaten die tijdens het examen extreem veel last hadden van spanningen.

  Uit die gesprekken blijkt dat er meerdere oorzaken zijn voor de problemen. Veelgenoemde oorzaken zijn het plotselinge gebrek aan zelfvertrouwen, de druk vanuit de omgeving en de consequenties voor de toekomst. Verder noemden de ge

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS