Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
29 January 2016
Artikel delen

Gaat WhatsApp echt je gesprekken aan Facebook geven?

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Opnieuw is er ophef ontstaan over WhatsApp, dat dit keer "echt data gaat delen met Facebook". Dat bleek deze week uit allerlei berichten, maar is het wel echt zo? Het nieuws is gebaseerd op een nieuwe functie in WhatsApp, maar het lijkt er voorlopig niet op WhatsApp echt met je gesprekken gaat meelezen.

    1. Waar is het op gebaseerd?

    Het nieuws komt van een Android-ontwikkelaar genaamd Javier Santor, die met de nieuwe versie van de applicatie aan de slag ging. In de broncode van de bèta-versie van de app zitten een verwijzingen verstopt naar zo'n optie.

    Het zou gaan om een selectievakje, waarin je kunt aangeven om 'data te delen met Facebook'. Volgens de begeleidende tekst is dat om 'de Facebook-ervaring te verbeteren'.

    2. Om welke data gaat het?

    Dat is nog niet duidelijk. De enige aanwijzing is het nieuwe vakje in de app, maar WhatsApp en Facebook willen er zelf niets over zeggen. In de screenshots van Santor staat dat het gaat om "WhatsApp account information". Dat lijkt eerder te duiden op informatie zoals welke versie van de app je gebruikt, of welk telefoonnummer dat is.

    3. Welke data verzamelt WhatsApp nu al?

    WhatsApp verzamelt nog geen gespreksgeschiedenis, maar de app heeft wel toegang tot je adresboek. Daardoor weet WhatsApp niet alleen met wie je allemaal appt, maar ook wie je allemaal nog meer in je telefoon hebt staan.

    Het is echter niet helemaal duidelijk of die informatie ook al met Facebook gedeeld wordt. Het privacybeleid van WhatsApp is voor het laatst geüpdate in juli 2012, en daar staat niets over het delen van contactdata. Het privacybeleid van Facebook verwijst juist door naar dat van WhatsApp.

    Dat is waardevolle informatie voor Facebook, want dat wil je graag koppelen aan nog meer gebruikers. Maar buiten dat wordt er weinig informatie verzameld. Dat komt omdat berichten versleuteld worden verstuurd, en alleen lokaal worden opgeslagen op het toestel van de ontvanger en de verzender. Berichten komen niet op de servers van WhatsApp terecht.

    Dat is onder andere de reden dat je WhatsApp-berichten niet zomaar mee kunt nemen naar een ander toestel (tenzij je een backup maakt in Android zelf), en het is ook waarom je WhatsApp alleen via een omslachtige omweg op de pc kunt gebruiken. De berichten moeten namelijk gesynchroniseerd worden met je telefoon.

    4. Gaat WhatsApp dan nu wel meelezen met je data?

    Het lijkt niet logisch dat WhatsApp die data plotseling wel door gaat sturen naar Facebook. Het bedrijf werkt er al langer aan om berichten juist nog anoniemer te maken, bijvoorbeeld door eind-tot-eind-encryptie toe te voegen aan chats op Android (en later ook iOS), waardoor het nóg moeilijker wordt gesprekken af te lezen.

    5. Kunnen we WhatsApp en Facebook wel vertrouwen?

    Dat is inderdaad de vraag. WhatsApp is sinds februari 2014 eigendom van Facebook, een bedrijf dat persoonlijke informatie tot verdienmodel maakt. Bovendien is het verdienmodel van WhatsApp altijd onduidelijk geweest. Aanvankelijk leek het bedrijf nog wat te verdienen aan abonnementen, maar dat beleid was onduidelijk en gold voor lang niet iedereen.

    Onlangs liet WhatsApp echter weten zijn verdienmodel aan te passen. De app bestaat sinds 2009, maar heeft nooit een duidelijke manier gehad om geld te verdienen. Nu de app eigendom is van Facebook, moet er een ander verdienmodel komen. Dat gebeurt door de app in te zetten in het bedrijfsleven, zodat bedrijven de dienst kunnen gebruiken om in contact te komen met klanten.

    Het lijkt onlogisch dat WhatsApp nu plotseling meer data gaat delen met Facebook. Dat past niet binnen het verdienmodel van WhatsApp, en het is technologisch erg moeilijk. Wat de knop dan wél betekent, is nog even afwachten. Laten we hopen dat WhatsApp tegen die tijd wel zijn privacybeleid aanpast – dat dateert nog van juli 2012.

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Gerelateerd

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS