Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
11 June 2009
Artikel delen

Gecijferd! Multimediale rekenmethode mbo

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  APS heeft een digitale en multimediale rekenmethode Gecijferd! ontwikkeld die een integrale oplossing biedt voor het rekenen op het mbo. De methode is ontwikkeld in samenwerking met het Koning Willem I College (Den Bosch), Zadkine (Rotterdam) en de multimediabedrijven IntraQuest en PantaMedia. Beide roc’s hebben besloten de methode Gecijferd! dit schooljaar breed in te zetten in hun opleidingen.

  Gecijferd! bestaat uit twee delen: Gecijferd 12 en Gecijferd 34.Gecijferd 12 is voor mbo-studenten van niveau 1 en 2. Bij gebruik in de praktijk is gebleken dat deze deelnemers bij het werken met het pakket een verrassend grote concentratie weten op te brengen. Gecijferd 12 richt zich op het herhalen en onderhouden van referentieniveau 2F uit het rapport Meijerink. Daarnaast is een basistraining vaardigheden opgenomen. Dat herhalen en onderhouden is voor deze deelnemers gericht op het bereiken van een praktische en functionele gecijferdheid. Het is niet méér van hetzelfde oefenen met sommen waar deze studenten al vele malen eerder op gefaald hebben.

  Gecijferd 34 is voor mbo-studenten van niveau 3 en 4 en zal zich richten op de nieuwe examens. Er is een uitgebreide module examentraining opgenomen. Gecijferd 34 richt zich op het uitbouwen van het rekenniveau tot referentieniveau 3F uit het rapport Meijerink. Gecijferd 34 is nu voor driekwart beschikbaar en in najaar 2009 volledig gereed.

  Gecijferd! richt zich op ontwikkeling van functionele gecijferdheid. Aan de basis van de methode ligt internationaal wetenschappe¬lijk onderzoek naar numeracy en quantitative literacy. Het gebruik van taal is beperkt tot functionele rekentaal en instructietaal. In plaats van de vaak moeilijke en onnodige contexttaal wordt gebruikgemaakt van beeld (films en foto’s). Alle geschreven taal wordt tevens als gesproken taal aangeboden. Dit blijkt een effectieve methode om de aandacht van mbo-studenten vast te houden. Het programma levert de studenten uitgebreide feedback en het monitorsysteem Coach geeft docenten de nodige informatie op basis waarvan zij hun studenten maximaal kunnen ondersteunen.

  Tot de zomer van 2009 is het gehele pakket Gecijferd 12 voor alle docenten ter inzage via de website www.gecijferd.nl. Ook kunt u voor uw opleiding pilots aanvragen.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS