Link: https://icthealth.nl/nieuws/radboudumc-krijgt-vier-nieuwe-ai-labs
Gratis toegang informatievaardigheden-programma
Categories
Tags
Deel dit artikel
Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?
Tip hier de redactieInformatievaardigheden is op de scholen in opkomst en op sommige scholen al niet meer weg te denken. Om te zorgen dat dit positieve proces gestimuleerd wordt biedt het Instituut voor Media en Informatievaardigheden alle scholen van het basis en middelbaar onderwijs gratis toegang tot het digitale informatievaardigheden-programma, kortweg DIGIN. Het is een programma voor de docenten en de leerlingen via het internet.
Leerlingen kunnen in DIGIN gestructureerd hun informatie opzoeken voor werkstukken, spreekbeurten en andere vormen van presentaties. DIGIN zorgt voor het efficiënt en effectief omgaan met informatie. Leerlingen moeten eerst weten wat hun vragen zijn, daarna waar ze gaan zoeken en het dan het ook werkelijk vinden. De leerlingen worden hier via DIGIN in begeleid. Door middel van een gratis account kan de leerling het gedane werk opslaan en daar verder mee gaan wanneer hij wil.
Het proces dat de leerlingen doorlopen wordt in een logboek opgeslagen en verzonden naar de docent die aan het desbetreffende project verbonden is. Zodoende heeft de docent inzicht in wat de leerling doet. Hij kan ook zien hoe de leerling vordert ten behoeve van informatievaardigheden. De docent hoeft daar geen account voor aan te maken. Hij kan dat wel doen als hij even op de site wil kijken.
Leerlingen moeten in staat zijn om oude en nieuwe media te gebruiken bij hun leerproces en ze moeten bewust worden gemaakt van de mogelijkheden die media daarin bieden. Informatievaardigheden zijn zo een onderdeel van mediawijsheid. De Raad voor Cultuur heeft in 2005 het advies gegeven dat scholen en docenten meer bewust moeten werken aan en met mediawijsheid. Om aan dat advies te voldoen is DIGIN een uitkomst voor de scholen, docenten en leerlingen.