Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
6 December 2017
Artikel delen

Heeft jouw school wel een veilige internetverbinding?

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Een groot aantal scholen gebruikt voor de eigen schoolwebsite geen beveiligde internetverbinding. Dat blijkt uit onderzoek van stichting Open State Foundation. Een beveiligde verbinding wanneer via de website persoonlijke gegevens worden verstuurd, zoals wachtwoorden en BSN-nummers. Zonder veilige verbinding is het voor onbevoegden relatief makkelijk om deze privégegevens te bemachtigen. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakt zich zorgen over de resultaten uit het onderzoek. Dit meldt de NOS.

   

  Een beveiligde internetverbinding is volgens de AP een maatregel die makkelijk en bovendien gratis is te regelen. De organisatie ziet dan ook geen reden voor scholen om hun schoolwebsite niet te beveiligen. Toch blijkt uit onderzoek van Open State Foundation dat meer dan 70 procent van de basisscholen geen veilige internetverbinding gebruikt. Middelbare scholen doen het iets beter, daar ligt het percentage op 54 procent. In het mbo heeft 77 procent van de scholen een veilige website.  Hogere onderwijsinstelllingen scoren nog weer iets beter met  20 procent.

   

  Als een website niet beveiligd is en ook het gebruikte wifi-netwerk onvoldoende beveiliging kent dan is het voor anderen mogelijk om mee te lezen met de gegevens die worden verstuurd. Het gebruik van een wachtwoord bij het inloggen is dan niet voldoende, want ook dit wachtwoord kan onderschept worden. Hiermee kunnen onbevoegden toegang krijgen tot de persoonsgegevens van leerlingen. Een zorgelijke situatie, zegt het AP, want het gaat om een kwetsbare groep. "De veiligheid van persoonsgegevens van onze kinderen heeft onze aandacht", meldt het AP in een schriftelijke verklaring. 

  Meer informatie over het onderzoek hier.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS