Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
13 December 2011
Artikel delen

Het Kwadrant wint Schoolkantine Award 2011

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Voor de vierde keer dit jaar reikte Het Voedingscentrum de Schoolkantine Award uit, onderdeel van het initiatief De Gezonde Schoolkantine. Er dongen 139 scholen mee naar de prijs. Het Kwadrant uit Bergen op Zoom ging er met de hoofdprijs van door. Dat leverde een prijs op van 15.000 euro. Dit bedrag is bestemd voor een kantine make-over.

  Landstede in Zwolle wist de tweede prijs van 10.000 euro in de wacht te slepen. De derde prijs van 5.000 euro ging naar het ROC Friesland College in Leeuwarden. GroenLinks-kamerlid Jesse Klaver maakte de prijswinnaars bekend tijdens een feestelijke uitreiking in Den Haag met dagvoorzitter Angela Groothuizen.

  Het Kwadrant heeft volgens de jury laten zien dat het mogelijk is om radicaal het roer om te gooien. De frituur, snoep en chips verdwenen. In plaats daarvan biedt de kantine nu gezonde producten aan die de leerlingen zelf maken en is er elke dag gratis fruit te krijgen. Ze houden bij het samenstellen van de voeding rekening met duurzaamheid, maar ook met de uiteenlopende smaak en achtergrond van de leerlingen. De ene dag staat stamppot op het menu, de volgende dag couscous.

  Leerlingen, ouders, docenten, directeur en GGD werken allemaal samen om niet alleen de kantine, maar ook de hele schoolomgeving gezonder te maken. Zo is de school in gesprek met een grote supermarkt in de buurt en worden leerlingen er op aangesproken als zij chips of energiedrankjes mee naar school nemen.

  Het Voedingscentrum hoopt dat andere scholen zich laten inspireren door de winnaars. Zeker op weg naar 2015, het jaar waarin alle schoolkantines in Nederland gezond moeten zijn [motie Vendrik, 2009]. Een gezonde schoolkantine maakt gezond kiezen gemakkelijker voor leerlingen.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS