Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
15 April 2014
Artikel delen

Hoger onderwijs in Europa gaat gezamenlijk mobiel inkopen

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  SURF werkt met vier Europese landen samen om zo gunstig mogelijke tarieven bij mobiele aanbieders te bedingen voor studenten binnen het hoger onderwijs. Door het combineren van inkoopkracht hopen de vijf nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NREN’s) een gunstige aanbieding te kunnen doen aan ongeveer 3,2 miljoen studenten in Europa. De vijf partijen hebben een gezamenlijke inkoop opgezet volgens de principes van een Europese aanbesteding.

  Kostenbesparing
  De vijf landen (Spanje, Portugal, Zweden, Tsjechië en Nederland) werken samen onder de vlag van GÉANT, de pan-Europese samenwerking tussen nationale onderzoeksnetwerken. De verschillende NREN’s willen voor hun doelgroep op deze manier een flinke kostenbesparing realiseren. “We gaan er van uit dat door het samen inkopen van mobiele abonnementen we een korting kunnen bedingen die flink kan oplopen”, zegt Michel Wets, inkoopadviseur van SURFnet en projectleider van de aanbesteding. “Door een fikse korting aan studenten en medewerkers van hogescholen, universiteiten en UMC’s te kunnen aanbieden, verwachten we dat we een impuls kunnen geven aan Het Nieuwe Leren”. 

  Niet zelf aanbieden
  De vijf NREN’s gaan niet zelf mobiele data of telefonie aanbieden, maar vragen bestaande aanbieders een aantrekkelijk aanbod te doen voor deze specifieke doelgroep. Wél willen zij onderzoeken of de mobiele netwerken gekoppeld kunnen worden aan hun eigen netwerken. Dit netwerk zal dan als aanvulling dienen van het wifi-netwerk eduroam, dat in 52 verschillende landen door 20 miljoen gebruikers dagelijks wordt gebruikt.   

  Stimuleren gebruik mobiele technologieën
  Voor het nieuwe werken en leren is onbeperkte en hoogwaardige toegang tot het internet van groot belang. Studenten en medewerkers in het hoger onderwijs en onderzoek maken steeds meer gebruik van mobiele apparaten. SURF stimuleert het gebruik van mobiele technologieën zoals wifi en 4G, met het doel gebruikers zonder belemmeringen te laten onderzoeken en studeren op elke tijd, plaats en met elk gewenst device. In dit project werken SURFmarket en SURFnet samen voor ruim een half miljoen Nederlandse studenten en docenten. De partijen verwachten begin 2015 een aanbod te kunnen doen aan het hoger onderwijs in hun landen. In Nederland zal dit via SURFspot.nl zijn, de not-for-profit ICT-webwinkel voor het hoger onderwijs. 

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS