Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
29 March 2013
Artikel delen

Honderden leerlingen niet naar de middelbare school van hun keuze

Categories

Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Er dreigen dit jaar in Amsterdam 650 scholieren uitgeloot te worden voor de middelbare school van hun keuze. Dat heeft deStichting Vrije School Keuze (VSA) berekend.


    Op dit moment zijn er 2.000 leerlingen die nog geen plekje hebben op de middelbare school van hun keuze. Volgens VSA zullen 650 van hen uitgeloot worden. De gemeente ziet dit anders en zegt dat het om 450 scholieren gaat.

    De VVD in de gemeenteraad heeft naar aanleiding van de cijfers vragen gesteld. ‘Het is al lang niet meer uitsluitend een probleem voor kinderen die naar de categorale gymnasia in Zuid willen, maar een probleem waar ook de rest van de stad mee te maken heeft’, zegt VVD-gemeenteraadslid Werner Toonk. ‘VSA geeft aan dat ook kinderen die zich inschrijven voor een havo of vmbo op IJburg of in de Bijlmer ermee te maken krijgen.’

    De vraag naar een plek op een goede middelbare school is groter dan het aantal plekken dat die scholen kunnen bieden. Daarom kiezen de scholen hoeveel kinderen zij toelaten. Hoe meer aanmeldingen een school heeft, hoe groter de monopoliepositie van de school is. Dit is een jaarlijks terugkerend probleem. Maandag zal de vereniging van schoolbesturen, OSVO, met wethouder Pieter Hilhorst (Onderwijs) om de tafel gaan zitten om naar oplossingen te kijken.

    Ook op grotere schaal zal het probleem worden aangekaart. Dinsdag gaat wethouder Hilhorst praten met Minister Jet Bussemaker van Onderwijs. ‘Wij roepen de minister en de wethouder op tot structurele wijzigingen in het systeem’, schrijft VSA. De scholen hebben volgens hen te veel macht: zij kunnen namelijk leerlingen weren. Op dit moment bepalen de scholen zelf hoeveel leerlingen zij aannemen, het idee van VSA is om de capaciteitsplanning bij de wethouder te leggen.


     

    Tags

    Deel dit artikel

    Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

    Tip hier de redactie

    Gerelateerd

    BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS