Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
9 July 2015
Artikel delen

‘ICT haalt arbeidsmarkt overhoop’

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  De opkomst van nieuwe technologie, bijvoorbeeld computers en robots, kan grote gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt. Voor een goed toekomstperspectief kan iemand het beste zorgen dat hij tenminste een mbo3- of hbo-opleiding heeft afgerond. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een donderdag gepubliceerd rapport.

  Vanaf de jaren tachtig is ICT steeds belangrijker geworden op de werkvloer. Dit heeft er toe geleid dat de loonkloof tussen tussen hoog- en laagopgeleiden groter is geworden, stellen de onderzoekers. Inmiddels staan ook de werkgelegenheid en de lonen van middelbaaropgeleiden onder druk.

  Door de opkomst van ICT zijn namelijk andere vaardigheden belangrijker geworden. Computers zijn goed in het uitvoeren van routinematig werk dat van oudsher door de middenberoepen wordt gedaan. Mensen met zo'n baantje komen hierdoor nu vaker terecht in lagerbetaalde banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Volgens de studie is het zinvol dat de overheid sterk inzet op onderwijs en mensen die in krimpende beroepen werkenstimuleert te proberen een stapje hoger te zetten.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS