Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
5 June 2014
Artikel delen

Innovatief excellentieprogramma voor MBO-studenten

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Het HMC (Hout- en meubileringscollege) mbo vakschool voor hout meubel en interieur  gaat voor toptalent in het mbo excellentieprogramma’s aanbieden. Het HMC dient hierbij als voorbeeld voor het aangekondigde beleid van de minister van onderwijs waarin ze aangeeft dat op alle mbo scholen meer aandacht moet komen voor excellent en innovatief vakmanschap.

  De samenleving en economie veranderen. Waar vroeger het vak meubelmaken inhield dat je met je handen aan het werk ging is het tegenwoordig zo, dat het uitvoeren veelal door high tech machines gebeurd. Met de nieuwste technologieën als 3-d printing, laser snijden en 3-d scannen zal de manier van produceren verder innoveren. Als gevolg hiervan zijn ontwerpen, tekenen en programmeren, naast het ambachtelijke, belangrijke ingrediënten voor modern vakmanschap. Jongeren moeten ook volgens de minister goed worden opgeleid om met dit soort veranderingen vanuit de arbeidsmarkt om te kunnen gaan. Minister Bussemaker pleit daarom in haar visiebrief over het mbo voor meer aandacht en waardering voor praktische vaardigheden en capaciteiten van jongeren zoals het HMC dit biedt.

  Op het HMC meubel en interieur, leren leerlingen het vakmanschap van een meubelmaker. Naast de ambachtelijke manier van werken haalt de vakschool alle nieuwste technologieën in huis zodat leerlingen zien wat de mogelijkheden zijn en ervaren hoe belangrijk het is om de veranderende wereld in de gaten te houden en daarop in te spelen. Naast het leren inspelen op een veranderende markt kan het excellentieprogramma helpen bij het nog beter herkennen van talent en ambitie. Waar het HMC ook aan denkt bij de invulling van het programma is het samenwerken met bedrijfsleven en onderzoeksinstituten zodat een leerling zich na de opleiding verder kan verdiepen en specialiseren op een bepaald gebied. 

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS