Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
12 October 2009
Artikel delen

Inschrijving UNICEFs Nationale Spreekbeurtactie gestart

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  School is in Nederland de belangrijkste bron van informatie over de rechten van kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van UNICEF onder kinderen en jongeren van 7 tot en met 18 jaar. De VN-Kinderrechtenorganisatie voerde het onderzoek naar kennis over kinderrechten uit in het kader van het 20-jarig bestaan van het Verdrag voor de Rechten van het Kind. De resultaten benadrukken het belang van kinderrechteneducatie. De spreekbeurt levert hier een waardevolle bijdrage aan. UNICEF organiseert dit najaar voor de twaalfde keer de jaarlijkse Nationale Spreekbeurtactie. Scholen kunnen zich vanaf nu inschrijven.

  Uit het onderzoek blijkt dat kinderen het recht op bescherming tegen mishandeling en geweld het belangrijkste kinderrecht voor kinderen in Nederland en in de wereld vinden. Gevolgd door het recht op onderwijs en het recht op gezondheid. Het recht op bescherming tegen kinderarbeid is volgens de ondervraagde kinderen veel minder belangrijk voor kinderen in Nederland dan voor kinderen in de wereld. Middelbare scholieren geven aan het recht op eigen een mening erg belangrijk te vinden.

  Op de vraag welke kinderen het volgens de respondenten moeilijker hebben dan andere kinderen wordt in overgrote meerderheid gekozen voor de groep kinderen die mishandeld worden. Als tweede groep wordt gekozen voor de groep kinderen die weliswaar in Nederland wonen, maar nog niet weten of ze hier mogen blijven.

  De Nationale Spreekbeurtactie
  De Nationale Spreekbeurtactie wordt sinds 1997 jaarlijks gehouden op 20 november, de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind en staat dit jaar in het teken van het 20-jarig bestaan van het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Ieder jaar luisteren duizenden kinderen naar spreekbeurten over kinderrechten.

  Unicef Nederland wil kinderen via de Nationale Spreekbeurtactie informeren over hun rechten. Door gebruik te maken van de werkvorm spreekbeurten is een uniek concept ontstaan. Schoolkinderen informeren hun klasgenoten over kinderrechten. Met speciale materialen en informatie op www.unicef.nl/spreekbeurtactie bereiden de kinderen zich voor op hun spreekbeurt.

  Leerkrachten bepalen met de leerlingen wie zijn/haar spreekbeurt houdt over kinderrechten op 20 november. Vervolgens meldt de leerkracht de leerling(en)gratis aan voor de Nationale spreekbeurtactie op www.unicef.nl/spreekbeurtactie. Het informatiepakket voor de leerling(en) wordt naar de school gestuurd.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS