Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
17 May 2013
Artikel delen

Inschrijving voor filmproject ?iDocu? geopend

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  De frisse blik heeft in samenwerking met IDFA het innovatieve filmproject ?iDocu? ontwikkeld. Vanaf heden kunnen docenten van primair en voortgezet onderwijs zich inschrijven voor de docententrainingen van dit project. Tijdens het project leren leerlingen niet alleen kritisch kijken naar de kracht van beeldtaal in documentaires. Ze maken daarnaast een mini-documentaire over het thema ?identiteit?. Basisschoolleerlingen filmen en monteren deze mini-docu geheel zelf met behulp van de iPad. Leerlingen van het voortgezet onderwijs maken gebruik van apparatuur die tot hun eigen beschikking staat: hun mobiele telefoons en laptops of computers op school of thuis.


   


  De frisse blik houdt zich sinds 2007 bezig met het geven van mediawijsheidsprojecten en filmprojecten aan leerlingen van zowel primair als secundair onderwijs. Bij de filmprojecten wordt het medium ?film? volop ingezet als leermiddel. Sinds een aantal jaar richt De frisse blik zich tevens steeds meer op projecten waarbinnen de docenten nageschoold worden.


   


  Ook in het project ?iDocu? heeft de docent een belangrijke rol: deze volgt een docententraining van De frisse blik die handvatten geeft om film als leermiddel in te zetten in de klas. De docent krijgt een training in het werken met de Elektronische Leeromgeving en het maken van een mini-docu, door zelf tijdens de training ook een mini-documentaire te maken. Na de training geeft de docent de vier voorbereidende reflectielessen zelf met behulp van de ELO.


   


  De lessen in de ELO bestaan uit allerlei interessante fragmenten uit IDFAjeugddocumentaires


  over identiteit. Door middel van vragen en opdrachten in de ELO maken de leerlingen kennis met de kracht van beeldtaal in documentaires. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het begrip ?identiteit?. De leerlingen maken een zogenaamde identiteitscirkel op basis waarvan zij uiteindelijk filmportretten maken.


   


  De frisse blik komt na het doorlopen van de reflectielessen in de klas. Op basisscholen brengt zij met een koffer vol iPads mee, waarmee de leerlingen gedurende een dag kunnen werken. De leerlingen van het voortgezet onderwijs maken de beeldopnames in hun eigen tijd, waarna De frisse blik de leerlingen ondersteunt bij de montage van hun beeldmateriaal. Aan het einde van de dag zijn alle films klaar. Uit elke klas wordt een aantal films genomineerd en de prijswinnende films worden vertoond op het jaarlijkse IDFA in november.


   


  De docententrainingen van het project ?iDocu? gaat in het najaar van start. Docenten kunnen zich dan ook nu aanmelden voor een gesubsidieerde plek. Kijk voor meer informatie op www.defrisseblik.nl of bekijk de Prezi over het project: http://prezi.com/ xubteeohpfbp/idocu-po-de-frisse-blik/ (primair onderwijs) of http://prezi.com/ cxolmg6d9zu4/idocu-vo-de-frisse-blik/ (voortgezet onderwijs).

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS