Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
5 August 2008
Artikel delen

IT-beveiliging in onderwijs moet veel strenger

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Studenten en scholieren hebben veel vrijheid in het gebruik van de pc op hun school of universiteit. Internetgebruik kent nauwelijks restricties en in de meeste gevallen mogen usb-sticks ongecontroleerd worden gebruikt. Dit blijkt uit onderzoek van SpicyLemon onder 125 IT-specialisten in het onderwijs.

  De meeste pc’s in het onderwijs worden gebruikt voor internet en e-mail. Iets meer dan 50 procent gebruikt de pc tevens voor applicaties die voor de uitvoering van het werk onmisbaar zijn. Meer dan 40 procent van de studenten kan zonder beperking alle sites bezoeken, ook als deze twijfelachtige inhoud hebben. Daarnaast kan bijna 15 procent zelf software installeren. Het gebruik van apparaten met een usb-aansluiting, zoals memorysticks, iPods en telefoons met geheugenkaartjes, is haast onbeperkt mogelijk. Maar liefst 85 procent van de gebruikers kan aansluiten wat ze maar wil.

  Hoewel het overgrote deel van de pc’s in het onderwijs beschermd is door antivirus-software (95 procent), een firewall (91 procent) en antispam-software (83 procent), ervaren gebruikers toch regelmatig problemen. Plotselinge traagheid van het systeem door aanwezigheid van malware is voor bijna 60 procent een grote last bij het gebruik van de pc. Een derde heeft nog altijd veel te maken met spam.

  Nienke Ryan, strategie- en productmanager bij SpicyLemon: “Hoewel IT-beheerders in het onderwijs maatregelen nemen, blijken deze volgens het onderzoek niet voldoende om de veiligheid op een acceptabel niveau te houden. De risico’s van besmetting met malware zijn te groot. De laatste maanden is wereldwijd gebleken dat kwaadwillende software zich steeds vaker verspreidt via andere kanalen dan internet. De Windows autorun-functie die geactiveerd wordt bij het gebruik van usb-apparatuur is een van de voornaamste nieuwe middelen voor de verspreiding van virussen en andere ongewenste software. Onderwijsinstellingen moet dan ook snel maatregelen nemen om het gebruik hiervan aan banden leggen.”

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS