Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
11 August 2010
Artikel delen

Jonge scholieren leren samen muziek maken met Bennie Briljant

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Het Prinses Christina Concours presenteert in november het project Bennie Briljant, een nieuwe manier van muziekles geven in de klas. De leraar heeft weinig kennis van muziek nodig; in een serie vrolijke filmpjes via het digibord of de DVD leert Bennie Briljant hoe kinderen (groep 3 t/m 5) samen muziek kunnen maken op slagwerkinstrumenten.

  Met Bennie Briljant wil het Prinses Christina Concours jonge kinderen leren muziek te maken, individueel en met elkaar. Op jonge leeftijd bezig zijn met ritmes en zingen sluit op een natuurlijke manier aan bij de mogelijkheden van een kind. Muziek maken, liefst samen, is goed voor de concentratie, het versterkt de sociale banden, laat kinderen hun mogelijkheden ontdekken en maakt ze gelukkig.

  In een serie vrolijke, gratis filmpjes op internet (www.benniebriljant.nl) leert hoofdrolspeler Bennie Briljant kinderen van groep 3 t/m 5 stap voor stap hoe ze (samen) muziek kunnen maken op houten slagwerkinstrumenten. Voor basisscholen is er een speciale versie van de filmpjes voor gebruik op digiborden. Scholen zonder digitaal schoolbord kunnen de lesfilms op DVD bestellen.

  Leerkrachten hebben voor dit project geen muzikale kennis nodig. Het lesprogramma is uitgebreid getest op basisscholen en bleek bijzonder eenvoudig in het gebruik. Op de site van Bennie Briljant staat uitleg over het gebruik van de instrumenten en de opzet van de lessen. Het gaat om een nieuwe manier van lesgeven. Bennie Briljant neemt op het digibord (of via de DVD) de les over. In drie stappen leert hij kinderen ritmes spelen op de slagwerkinstrumenten: 1. een liedje zingen; 2. ritme leren klappen en tegelijk een liedje zingen; 3. ritmisch een slagwerkinstrument leren gebruiken bij het liedje. Daarna is er ruimte voor improvisatie en kan ieder kind zich uitleven op zijn instrument.

  www.benniebriljant.nl

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS