Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
10 March 2011
Artikel delen

Jongeren met autisme gaan vrijdag met Smartphone ‘SociaalOpStap’

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Aanstaande vrijdag 11 maart is alweer de derde SociaalOpStap-dag van 2011 op de Berg en Boschschool, locatie Houten. 22 jongeren met autisme gaan die dag aan de slag met de website www.sociaalopstap.nl Dit doen zij samen met minimaal 22 vrijwilligers van KPN. Dit jaar zullen totaal 450 jongeren met autisme op 15 scholen gaan werken met de gratis Android applicatie. De jongeren kunnen vervolgens op een PC of Smartphone zelf sociale stappenplannen maken voor eigen gebruik.

  Docenten, ouders en leerlingen zijn blij met de gratis Android Applicatie die jongeren kan helpen om in lastige sociale situaties de juiste stappen te zetten. De CED-Groep, het Landelijk Netwerk Autisme en het Mooiste Contact Fonds, een initiatief van KPN, hebben de handen ineengeslagen om dit mogelijk te maken. 116 leerlingen met autisme zijn rechtstreeks betrokken geweest bij de totstandkoming van de website en de applicaties.

  Iemand gedag zeggen als je ergens binnenkomt, jezelf voorstellen als je in gesprek raakt, een praatje maken tijdens een feestje of iemand troosten als hij verdriet heeft. Voor de meeste mensen zijn dit vanzelfsprekende handelingen. Je hoeft er niet echt bij na te denken; het gaat bijna vanzelf. Maar dit geldt niet voor iedereen. Want hoe maak je bijvoorbeeld een praatje, als je moeilijk kunt spreken? En hoe troost je iemand, als je niet weet wat troosten is? Voor veel mensen met een beperking of handicap zijn sociale situaties erg ingewikkeld. Vooral voor mensen met een autisme spectrum stoornis. Zij hebben steun aan sociale verhalen waarin de context van een situatie wordt uitgelegd en aan sociale stappenplannen die stap voor stap laten zien wat zij in een bepaalde situatie kunnen doen.

  Tijdens de SociaalOpStap-dag van 11 maart, bekijken jongeren met autisme, samen met vrijwilligers van KPN, de website www.sociaalopstap.nl De vrijwilligers leren de jongeren omgaan met de website, de gratis Smartphone en de applicatie. De website is gratis toegankelijk en daardoor kan iedereen hier goed gebruik van maken. Om op school regelmatig aandacht te kunnen besteden aan de website, wordt er komende maanden een passend lespakket ontwikkeld. Hiermee kunnen de scholen zelf aan de slag en wordt het werken met de website en de app een blijvend onderdeel binnen het lesprogramma.

  www.sociaalopstap.nl

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS