Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
3 March 2014
Artikel delen

Kinderen en architecten experimenteren met 3D-printer

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Foto: Rink Hof

  De 3D-printer wandelt onze samenleving binnen. Sommigen vergelijken de impact ervan al met die van de stoommachine. In Amsterdam Noord experimenteren architecten met het printen van een grachtenpand, terwijl ook basisschoolleerlingen les krijgen in het gebruik van de machine van de toekomst. Deze zomer moet de eerste kamer van deze Amsterdamse wereldprimeur, een heel huis geprint in kunststof, af zijn. Ook de inboedel – een boekenkast, of een bad op maat – kan worden geprint.

  De maquette en de eerste 'steen', een laag voor laag in zwart plastic geprint paneel van anderhalf bij twee meter, worden vrijdag  gepresenteerd.

  Bouwplaats
  De architecten van DUS stellen vanaf morgen de deuren van de bouwplaats op het voormalige Shellterrein aan de IJoever enkele dagen per week open, zodat belangstellenden het 3D-bouwproces kunnen volgen. Verderop in Amsterdam Noord experimenteren basisschoolkinderen met een 3D-printer. Wim van Vliet, van basisschool Elzenhagen in Amsterdam-Noord, was de eerste die inzag dat de 3D-printer een geweldig leermiddel voor schoolkinderen kan zijn. Voor kinderen 'die leren met hun handen', maar ook ter voorbereiding op nieuwe beroepen.

  'Vet cool geheim project'
  Op basisschool Elzenhagen is daarom afgelopen maanden proefgedraaid met een, in de woorden van de leerlingen, 'vet cool geheim project': werken met de 3D-printer. Het was een pilot die werd ontwikkeld in samenwerking met ABC Onderwijsbegeleiding en de computer- en printdeskundigen van 3D Makers Magic. Tien lessen waarin de kinderen leerden hoe je met de printer werkt en wat je kunt maken. Aan meester Thomas Aafjes (27) en zijn collega Astrid van de Pas (46) om de 3D-lessen te vervolmaken. Komend schooljaar gaan naar verwachting tien andere Amsterdamse scholen aan de slag met 3D.

  Spalk op maat
  Aafjes: 'We hadden een opzet in tien lessen, maar met vijf was het al klaar! Zo snel ging het allemaal. Voor we het wisten lagen er allerlei goede ideeën, van de opvouwbare Eiffeltoren tot een spalk op maat voor een klasgenoot met gips en jeuk. De kinderen gaan vrij denken, ze overleggen met elkaar en dan komt alleen nog de vraag: hoe werkt dat ding eigenlijk? Daarna stond ik er eigenlijk alleen nog maar naast.' De Hema laat zich evenmin onbetuigd: vanaf maandag kunnen er armbanden en kettingen driedimensionaal worden geprint, in nylon, staal en goud.

  Bron: Parool

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS