Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
12 November 2008
Artikel delen

Kinderen maken bewuste keuzes in de supermarkt

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Het nieuwe programma ‘SuperShopper’ van het Voedingscentrum is nu officieel gelanceerd. SuperShopper bestaat uit een game en supermarktrondleiding waarmee kinderen spelenderwijs leren gezonde producten te herkennen, etiketten te lezen en een bewuste keuze te maken.  Minister Verburg: “SuperShopper is een geweldig spel en een rondleiding. Je leert wat gezond is en wat duurzaam is. Als je dat weet, ga je daarop letten. Eigenlijk zouden alle kinderen in heel Nederland SuperShopper moeten worden.”

  SuperShopper is een programma van het Voedingscentrum voor kinderen van 10 tot en met 14 jaar. Het programma gaat over keuzes in de supermarkt en bestaat uit een online game en een supermarktrondleiding onder leiding van een diëtist. Minister Gerda Verburg van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) lanceerde SuperShopper door de game te spelen met kinderen van groep 8 van basisschool ‘De Touwladder’ in Zoetermeer. Vervolgens heeft de minister samen met een groep kinderen, CBL-directievoorzitter Theo Roos en directeur-generaal Hans de Goeij (ministerie VWS) de nieuwe supermarktrondleiding gevolgd in C1000 Seghwaert in Zoetermeer. 

  Wat is de game?

  In de online game SuperShopper loop je aan de hand van een boodschappenlijstje langs schappen met diverse producten van diverse merken, met uiteenlopende herkomst en keurmerken. Kinderen krijgen tijdens het boodschappen doen quizvragen, filmpjes en informatie over de producten die ze in de winkel vinden. Aan de hand daarvan maken zij hun keuze. Na het shoppen krijgen ze feedback over hun keuzes en krijgen ze uitleg over het effect van hun aankopen op hun gezondheid en hun omgeving (wat betreft milieu, dierenwelzijn en eerlijke handel). De game is onderdeel van het project ‘Voedselkwaliteit’ van het Voedingscentrum en is deels tot stand gekomen met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het project Voedselkwaliteit wordt gefinancierd door het ministerie van LNV. De game is te vinden op de jeugdsite van het Voedingscentrum: www.lekkerbelangrijk.nl (kijk bij ‘Games’).

  Wat is de supermarktrondleiding?

  Kinderen krijgen onder leiding van een diëtist en lokale supermarkteigenaar een omschrijving van de supermarkt. Zaken die aan de orde komen zijn onder meer het assortiment en de indeling van de winkel. Daarna worden de kinderen aan het werk gezet. In het werkboekje van de rondleiding staan opdrachten, zoals ‘Weeg de groente die je voor het avondeten nodig hebt’. Je hebt immers twee ons groente per dag nodig, maar hoeveel moet je dan eigenlijk afwegen? De supermarktrondleiding is ontwikkeld in samenwerking met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Deze is nog in de pilotfase en maakt onderdeel uit van het Voedingscentrumproject ‘ Goede Voeding’ dat wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.

  Voedingscentrum – eerlijk over eten
  Gezond, lekker, veilig en bewust eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland.
  Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezond, veilig en bewust eten.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS