Link: https://icthealth.nl/nieuws/radboudumc-krijgt-vier-nieuwe-ai-labs
Kinderen maken eigen minimaatschappij met Terra Nova
Categories
Tags
Deel dit artikel
Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?
Tip hier de redactie‘Wat als jij nieuw komt op het eiland?’ Met Terra Nova, een nieuwe spelvorm voor burgerschapsonderwijs, ontdekken kinderen hoe een samenleving werkt. Met behulp van dit spel discussiëren kinderen over alledaagse morele dilemma’s. Relevanter dan ooit, want steeds meer leerkrachten vragen zich af hoe ze omstreden onderwerpen in de klas moeten bespreken. Tot en met 30 juni loopt er een crowdfundingcampagne in samenwerking met Rabobank om Terra Nova te realiseren.
Deel jij je eiland met nieuwkomers?
Met wie deel je je vis? Hoe lang zorg je voor een zieke kampgenoot? Met Terra Nova gaan kinderen van 9 t/m 12 jaar samen op zoek naar oplossingen voor alledaagse morele dilemma’s. Ze discussiëren, denken kritisch na, verplaatsen zich in elkaar en wisselen van rol, maar wel in een veilige en leuke spelsituatie. Terra Nova heeft tot doel zoveel mogelijk kinderen met burgerschapsvorming aan de slag te laten gaan op een manier die hen bijblijft.
Waarom een burgerschapsspel?
Lisa Hu startte 2,5 jaar geleden met Terra Nova tijdens haar studie aan de Design Academy Eindhoven. “Steeds meer leerkrachten vragen zich af hoe ze controversiële onderwerpen op een veilige manier bespreekbaar kunnen maken. Of wat je in de praktijk kunt met het wettelijk verplichte ‘burgerschapsonderwijs,’” aldus Hu. Daarom ontwierp zij met kinderen en onderwijsprofessionals Terra Nova, om abstracte of lastige thema’s voor kinderen tot leven te brengen. Tijdens een testworkshop vorig jaar zei een leerling van 9: “Ik leer heel veel hiervan. Omdat je van alles mag bedenken, dat doen we normaal niet! En dat je het toch ook samen moet doen.”
Crowdfunding van start
Om met Terra Nova na verschillende pilots en prototypes de laatste stappen richting realisatie te zetten, startten Lisa Hu en Rabobank een crowdfundingcampagne. Via het nieuwe ‘Aandeel in de Buurt’ platform van Rabobank verzamelen geselecteerde initiatieven in de maand juni hulp en/of geld. Als de crowdfunding voor Terra Nova slaagt, wordt het spel gereedgemaakt voor gebruik in het onderwijs: denk aan onderwijskundig onderbouwd materiaal volgens productiestandaarden en een handleiding voor de integratie van Terra Nova in de lespraktijk. Scholen kunnen zich opgeven om het materiaal te testen.
Samenlevinkje spelen, hoe werkt dat?
Met Terra Nova gaat burgerschapsvorming verder dan het leren van de staatsinrichting: kinderen mogen zelf afwegen wat er nodig is voor een goedwerkende samenleving. Elk team van vijf krijgt een eigen eiland. Hoe gaan ze om met overbevolking, eenzame ouderen of diefstal uit de voorraadpot? Daarna koppelt de leerkracht de spelsituaties aan wat er speelt in de echte wereld, van wijkniveau tot wereldwijd. Aan het einde van elke les stemmen kinderen op welk eiland ze het liefst willen wonen. In plaats van te winnen door middel van punten, vragen leerlingen zich af in welke ideeën en waarden ze zich het meest herkennen. Als afsluiting van een reeks thema’s onderzoeken de kinderen welke waarden het vaakst wonnen en nemen het heft in handen om hier in hun eigen omgeving iets voor te organiseren. Zo kunnen kinderen zelf hun eigen ‘goed' en ‘fout' afwegen voor hun minimaatschappij, en voor de samenleving waar zij straks deel van uitmaken.
Iedereen aan de slag met burgerschap? Op de crowdfundingpagina zie je hoe je Terra Nova verder kan helpen: door middel van een donatie, of bijvoorbeeld door mee te denken over de rol van Terra Nova op school. De campagne loopt nog tot met 30 juni.