Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
18 April 2016
Artikel delen

Kinderen programmeren games voor landelijke finale ScratchMatch

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Op zaterdag 23 april vindt op de Pabo van Hogeschool Utrecht voor de eerste maal de landelijke finale plaats van ScratchMatch, een wedstrijd in creatief programmeren voor kinderen vanaf 9 jaar. Bij ScratchMatch programmeren kinderen hun eigen game, animatie of verhaal in Scratch, een online programmeeromgeving voor kinderen. Met Scratch kunnen kinderen eindeloos variëren, eigen games bouwen, creatief samenwerken en elkaar van positieve feedback voorzien. 

  Programmeren in het onderwijs

  Gerard Dummer en Don Zuiderman, twee docenten ICT & Onderwijs aan de Pabo van Hogeschool Utrecht, hebben de positieve uitwerking van programmeren met Scratch op de ontwikkeling van kinderen herkend. Wanneer kinderen programmeren ervaren ze hoe het is om fouten te maken, die te analyseren, bespreken en te verbeteren. Scratch helpt bij het ontwikkelen van 21e eeuwse vaardigheden zoals, computational thinking, samenwerken en kritisch denken.

  “Deze wedstrijd is een initiatief om programmeren een plek in het onderwijs te geven. Scratch is een programmeeromgeving met een zogenaamde ‘low threshold, wide walls and high ceiling’. Oftewel: het is eenvoudig om mee te beginnen, maar zeer breed om je in te verdiepen, en met grote mogelijkheden.”

  De ScratchMatch

  Wereldwijd maakten kinderen al meer dan 14 miljoen verschillende projecten met Scratch, die vrij worden gedeeld. De Nederlandse inzendingen voor de ScratchMatch zijn kleurrijk en gevarieerd. De projecten van de eerder gehouden regiofinales zijn hier terug te zien.

  Negen teams van in totaal twintig kinderen strijden om prachtige prijzen, zoals LEGO WeDo 2.0 of een complete leskist Makey Makey voor de winnende school. De jurering vindt plaats door de kinderen en een deskundige jury. De jury stelt specifieke vragen, terwijl de kinderen elkaars project spelen. Aan het eind geven de kinderen elkaar punten. Daarna gaat de jury in beraad om de drie winnende teams te bepalen.

  Prijzen

  Er zijn prijzen voor zowel de scholen als de individuele deelnemers. De prijzen zijn gesponsord door het open-source softwarebedrijf Seecr uit Veenendaal, dat Big Data ordent en er zinvolle toepassingen met een maatschappelijke toegevoegde waarde mee bouwt.*

  Vervolg

  De deelnemers en betrokkenen bij de ScratchMatch van dit jaar zijn allemaal zo enthousiast dat Gerard Dummer en Don Zuiderman het initiatief volgend jaar willen voortzetten. Wil je dan ook mee doen, houd de berichtgeving dan in de gaten via www.scratchmatch.nl of via Twitter  

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS