Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
12 January 2016
Artikel delen

Kleinschaliger mbo in Rotterdam: waar ging het mis? Help ons de onderste steen boven te halen!

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Begin 2013 kwamen Albeda College en Zadkine met het bericht dat ze de krachten gingen bundelen om samen een stuk of acht mbo-scholen te vormen. Zelfstandige scholen zouden dit worden, kleinschalig, met een herkenbaar profiel en een duidelijke relatie tot de arbeidsmarkt. Medio 2015 trok Zadkine plotseling de stekker uit de samenwerking. Naar verluidt kunnen de twee ROC’s elkaars bloed wel drinken. Wat ging er mis?

  Zojuist is Vers Beton gestart met de crowdfundingactie met als doel om € 2.500 in te zamelen voor journalistiek onderzoek naar de mislukte fusie tussen Zadkine en Albeda. Help ons dit onderzoek uit te voeren door een bijdrage te doen. Klik hier om dit onderzoek mogelijk te maken

  Ronald Buitelaar, onderwijsjournalist en Rotterdammer in hart en nieren, gaat dit taaie dossier voor Vers Beton onderzoeken. Juist nu onderwijsminister Jet Bussemaker heeft gezegd dat ze toe wil naar een nieuw stelsel van kleinschalige mbo-scholen, is het belangrijk te weten wat er in Rotterdam is misgegaan. Beeldvorming is er genoeg over het mbo, maar om een onderbouwd publiek debat te kunnen voeren over de toekomst van het middelbaar beroepsonderwijs, is het waarom van die mislukking des te meer van belang. Immers, de gedroomde mbo-colleges zijn nog steeds niet gerealiseerd. Welke sentimenten speelden bij het afketsen van de fusie een rol? En hoe staat het Techniekcollege ervoor, de enige Albeda/Zadkine mbo-school die wel tot stand is gekomen? We weten het niet, zoals we veel niet weten van de blackbox die het mbo-onderwijs is.

  Vanaf vandaag voert Vers Beton een maand lang campagne om geld op te halen voor dit onderzoek. Tijdens deze periode staat het Rotterdamse onderwijs in de schijnwerpers op Vers Beton. Zo kun je gastbijdragen verwachten van docenten en diverse denkers over onderwijs in Rotterdam. Ook publiceren we een beeldreportage over wie de mbo’er in Rotterdam eigenlijk is, en bevragen politieke partijen over hun standpunt in dit dossier.

  Via onderstaande knop kun je doneren op Yournalism.nl, het crowdfundingplatform voor onderzoeksjournalistiek. Komende weken zullen we je op de hoogte houden van de voortgang van de campagne via de email, de website, @versbeton en #mbofusie.  Als je het liever privé houdt, stuur dan een mail naar crowdfunding@versbeton.nl
   

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS