Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
24 November 2009
Artikel delen

KPN lanceert Mac-versie kinderbrowser MyBee

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Maandag heeft KPN, in samenwerking met stichting Mijn Kind Online, de Macintosh versie van kinderbrowser MyBee gelanceerd. Daarnaast heeft de Windows versie een aantal nieuwe features en is deze gebruiksvriendelijker geworden. MyBee is een browser waarmee kinderen zorgeloos kunnen internetten; zij kunnen hiermee alleen websites bezoeken die voor hen geschikt zijn.

  De lijst van kindvriendelijke sites is samengesteld door de ouders. Zij kunnen zelf websites aan deze lijst toevoegen. In mei 2008 werd de eerste versie van MyBee voor Windows gelanceerd. Sindsdien is de gratis browser ruim 60.000 keer door ouders gedownload. De nieuwe versie van MyBee is op basis van gebruikservaringen van de ouders en kinderen aangepast. Uit recent onderzoek uitgevoerd door Motivaction blijkt dat 74% van de kinderen in Nederland tussen 2-12 jaar wekelijks online is. Zij besteden circa 4 uur per week aan internetten. Circa twee derde van de ouders geeft aan behoefte te hebben aan een veilige online omgeving voor kinderen.

  Onderzoek

  Motivaction voerde in opdracht van KPN en Mijn Kind Online een representatief onderzoek uit onder ruim 1.000 ouders. Uit dit onderzoek blijkt dat Nederlandse kinderen regelmatig surfen op het internet. Kinderen in de leeftijd van 12 jaar zitten circa 6 uur per week op internet. Kinderen van 3 jaar zijn gemiddeld al 35 minuten per week online. Van de ouders maakt 80% duidelijke afspraken met hun kinderen over het internetgebruik. Veel ouders (97%) zien het als hun verantwoordelijkheid om kinderen wegwijs te maken op internet. Ouders willen tevens een goed idee hebben van wat kinderen op het internet doen; 91% geeft aan dit te weten.

  Kinderen online
  Remco Pijpers, directeur van Mijn Kind Online: “Dat ouders niet willen dat hun kinderen porno en geweld zien spreekt voor zich, maar wat is nou goed voor bijvoorbeeld een kind van vijf? MyBee is de eerste browser die – met dank aan ouders – kinderen leidt naar kwaliteit op internet."

  Albert Vergeer, directeur KPN Internet reageert: “Internet speelt anno 2009 een belangrijke rol in het leven van kinderen”. Het is een plek waar ze vriendjes ontmoeten, informatie zoeken en spelletjes spelen. Wij vinden het belangrijk dat kinderen op een zorgeloze wijze met internet leren omgaan. Daarnaast zien wij het als onze taak om een bijdrage te leveren aan het ”internetwijs maken van kinderen en ook hun ouders in deze taak te ondersteunen.”

  MyBee

  MyBee (www.mybee.nl) is een soort Kijkwijzer voor internet met een selectie van sites passend bij de leeftijd van een kind. De ouders kunnen de websites zelf beoordelen en aan MyBee toevoegen. De nieuwe versie van MyBee (www.MyBee.nl) is sterk verbeterd. Kinderen kunnen kiezen uit verschillende achtergronden voor hun startpagina zoals Dora, Avatar en SpongeBob. Daarnaast is er een aantal nieuwe functionaliteiten aan de browser toegevoegd, zoals een lijst van meest bezochte websites, geluiden en stemmen bij de navigatieknoppen en informatie bij het verschijnen van pop-ups. MyBee is mede een initiatief van Ouders Online en wordt onder andere ondersteund door het NICAM, verantwoordelijk voor de Kijkwijzer.

  Het Motivaction onderzoek kunt u vinden op www.mijnkindonline.nl.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS