Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
21 January 2021
Artikel delen

Learn Anywhere: Online onderwijs met de didactiek van offline lesgeven

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  De situatie in het onderwijs is nijpend. Leerachterstanden lopen op omdat leerlingen en studenten nauwelijks nog fysiek aanwezig kunnen zijn in de klas. Lessen, colleges en tentamens worden grotendeels op afstand gegeven of afgenomen en docenten en studenten missen de klassikale interactie die zo essentieel is voor kennisoverdracht. Nieuwe omstandigheden vragen om nieuwe technologie en daarom ontwikkelden Epson, Logitech, Extron en Smit Visual een flexibele samenwerkingsoplossing speciaal voor het onderwijs.

  “Sinds de uitbraak van de wereldwijde coronacrisis kunnen docenten nauwelijks nog lesgeven op de manier die zij gewend zijn: voor de klas, met een stift om aantekeningen te maken en een digitaal scherm voor presentaties,” zegt Oscar van der Linden, Manager bij Epson. “Dat gaat natuurlijk ten koste van de continuïteit in het onderwijs. Learn Anywhere is een totaaloplossing voor klassikaal en remote onderwijs, waarmee de les onder alle omstandigheden door kan gaan op een manier die vertrouwd aanvoelt – zelfs in hybride situaties waarbij sommige leerlingen fysiek aanwezig zijn en anderen de les vanuit huis volgen.”

  Het beste van analoog en digitaal

  In Learn Anywhere zijn de interactieve projectoren van Epson, de whiteboards van Smit Visual, de Logitech Teams Room solution voor Video Collaboration en de bedienings- en connectiviteitsproducten van Extron samengevoegd in een innovatief totaalpakket. Het combineert een groot, analoog schrijfoppervlak met een indrukwekkend, interactief projectieoppervlak, naadloos geïntegreerd in een gebruiksvriendelijke samenwerkingsoplossing.

  Learn Anywhere is specifiek voor het onderwijs ontwikkeld en ondersteunt vertrouwde en intuïtieve lesmethoden – zelfs in hybride situaties, waarin sommige studenten in de klas zitten en anderen de les vanuit huis volgen. Twee verschillende camera’s bieden de student thuis zicht op de docent en op zowel de analoge als digitale content die de docent deelt. Studenten zien en horen dus wat ze ook zouden zien en horen wanneer ze fysiek aanwezig zijn. De docent kan analoog aantekeningen maken op het zes meter brede whiteboard om de stof te illustreren en hetzelfde whiteboard gebruiken om digitaal te presenteren op groot formaat (tot 100 inch).

  Vertrouwde perspectieven

  Wanneer de docent iets uitlegt, zien studenten op hun scherm het beeld van de overzichtscamera. Dit beeld wisselt zodra de docent analoge aantekeningen maakt op het whiteboard. Dan krijgen de studenten thuis het beeld van de contentcamera gericht op het whiteboard te zien. Een slimme functionaliteit van Microsoft Teams (content enhancement) zorgt ervoor dat de docent het zicht op de aantekeningen niet blokkeert. Wanneer de docent een digitale presentatie geeft, kunnen studenten thuis kiezen tussen de directe digitale stream van de presentatie en de overzichtscamera. Zo kunnen alle studenten, of ze de les nu vanuit huis of in de klas volgen, de docent, de presentatie én de aantekeningen moeiteloos volgen. Tegelijkertijd kan de docent zowel de studenten in de klas als de studenten thuis zien en horen, zodat er een natuurlijke interactie mogelijk blijft.

  Gebruiksvriendelijkheid staat voorop

  Bij het binnenlopen van het klaslokaal registreert de bewegingssensor activiteit en is het systeem direct gebruiksklaar. Learn Anywhere wordt aangestuurd door middel van één overzichtelijk bedieningspaneel en draait op een bekend platform: Microsoft Teams. Dus geen overbodige afstandsbedieningen, ingewikkelde software of tijdrovende en kostbare trainingen!

  Lage gebruiks- en investeringskosten

  Een belangrijk voordeel van Learn Anywhere is dat er nauwelijks onderhoud vereist is om de oplossing draaiende te houden. Moderne laserprojectoren werken volgens het principe fix & forget: je installeert ze en je hebt er geen omkijken meer naar. Je hoeft bijvoorbeeld geen lampen meer te verwisselen of stoffilters te vervangen. Bovendien zijn de initiële investeringskosten voor Learn Anywhere relatief laag.

  Learn Anywhere in gebruik

  De Thomas More Hogeschool in Vorselaar was een van de eerste gebruikers die Learn Anywhere in de praktijk konden toetsen: “Voor ons is het belangrijk dat we onze studenten online dezelfde leerervaring kunnen bieden als in het lokaal zelf, met eenvoudig te gebruiken technologie,” zegt Tom Segers, ICTS-Dienst bij Thomas More. “Ongeacht de situatie, onze lessen moeten doorgaan, in de klas of online vanuit huis. En ook een gastdocent of zieke leraar moet eenvoudig via de online-oplossing kunnen deelnemen aan de les. Daarnaast geven onze docenten aan nog steeds graag te werken op een ‘klassiek’ bord, waarop ze makkelijk kunnen schrijven en er is veel vraag naar het werken vanaf een eigen laptop of ander apparaat (BYOD). De Learn Anywhere-totaaloplossing voldoet aan al onze wensen!”

  Kijk op www.learn-anywhere.nl voor meer informatie.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS