Tip hier de redactie
Blog
Bekijk overzicht
29 July 2014
Artikel delen

Leren communiceren met een app voor jongeren met autisme

Categories

Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Tijdens de autismeweek lanceerde Kentalis Sint Marie een communicatie app voor jongeren met autisme. De ComID app is een applicatie voor de smartphone en tablet met adviezen over hoe een jongere met autisme kan communiceren met anderen. ‘Super handig’, aldus de 13 jarige Sandodie de app demonstreerde, ‘als ik het even niet weet hoe ik iets moet vragen, kijk ik snel op mijn mobieltje.’

  Luisteren, begrijpen en praten zijn belangrijk in de communicatie met andere mensen. Voor mensen met een vorm van autisme is dat niet vanzelfsprekend. Kentalis Sint Marie in Eindhoven behandelt kinderen en jongeren met autisme. Met als doel  de communicatieve redzaamheid te vergroten. Het ComID  is een belangrijk onderdeel van de communicatieve behandeling.

  Een app op maat

  De ComID app is ontwikkeld voor jongeren met autisme die problemen ervaren in de communicatie met anderen.  ‘Ik heb samen met mijn persoonlijk behandelaar uitgezocht wat ik goed kan en wat ik nog moet leren als ik wil praten met iemand anders.  En wat ik wel en niet prettig vind. ’ Al deze individuele kenmerken en adviezen zijn opgenomen in de app. De jongere kan zijn adviezen oproepen, gekoppeld aan alledaagse situaties.

  De app helpt mij en mensen om mij heen

  Sando vindt het lastig om goed te begrijpen wat anderen zeggen. ‘Mijn zusje praat heel veel. Dan weet ik niet meer waar haar verhaal over gaat. Dat vind ik niet prettig. Ik kan dan in de app lezen wat ik kan doen. Maar ook mijn zus kan in de app lezen wat ik wel en niet prettig vind. Ook staat er een tip in dat zij kort en duidelijk iets moet zeggen.’

  Ontwikkeld met de jongeren

  Sando is een van de jongeren die meewerkt aan het ontwikkelen van de app. ‘Ik vind hem heel mooi geworden, ‘vertelt hij trots. ’De knoppen zijn groot, zodat je snel en makkelijk bij de gewenste informatie kan komen. Het ontwerp is ook heel rustig. Dat is voor mij ook erg prettig.’  Sando heeft nog een idee hoe de APP door te ontwikkelen.  ’Het zou mooi zijn om de APP ook nog te connecten met FaceBook.’

  Ontwikkelen van cursussen

  De ComID app is vanaf nu in gebruik en  is een belangrijk onderdeel van de communicatieve behandeling binnen Kentalis. Momenteel ontwikkelt  Kentalis  een cursus  voor professionals binnen en buiten Kentalis, zodat zij ook de ComID app kunnen gaan inzetten in de behandeling van jongeren met autisme.

  Tags

  Deel dit artikel

  Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

  Tip hier de redactie

  Gerelateerd

  BLIJF OP DE HOOGTE VAN AL HET ONDERWIJSINNOVATIE NIEUWS